Ste že kupili darila, ki jih boste dali pod novoletno jelko? Za svoje najbližje in prijatelje? Ali to skrb puščate za zadnji trenutek, da bo prijetna skrb postala nadloga ali celo breme?

Spomnim se, ko sem leta nazaj kupovala darila, mislim, da za deset oseb. Zadnji trenutek in brez idej, seveda. Najprej zagnano od trgovine do trgovine, potem pa že obupano, ker nisem našla tistega, kar bi me navdušilo in bilo hkrati tudi v veselje obdarovancem. Bolela me je glava, bila sem žejna in lačna, časa mi je zmanjkovalo.

Nekaj daril sem sicer že izbrala in imela v vrečkah, ne pa še vseh. In ko sem tako v novi trgovini spet pregledovala police in tehtala in tuhtala med vzeti ali ne vzeti, sem za eno od vreč naenkrat začutila, da je nimam več v roki, že v naslednjem hipu pa z grozo ugotovila, katero. Samo zažvenketalo je. Prej kozarci iz tankega stekla na še tanjših pecljih so bili zdaj samo še črepinje. Vsi, od prvega do zadnjega. Kar na jok mi je šlo. In kaj sem hotela drugega, kot kupiti nove. Sem pa potrebovala kar nekaj časa, da sem se sploh spomnila, kje sem jih našla, tako zmedena in utrujena sem bila.

Takrat sem si pametno obljubila, da daril nikoli več ne bom iskala zadnji trenutek. Razen če bom imela že vnaprej pripravljen seznam, kaj želim komu podariti, in bom točno vedela tudi, kje bom darilo našla.

Danes je možnosti in idej za darilo neskončno, odločitev je včasih kar težka. Zato se lahko zgodi, da podarimo nekaj samo zato, ker se to pač spodobi. Ali pa se za vrednost darila odločimo glede na to, kaj smo od te osebe dobili preteklo leto. Ali podarimo celo darilo, ki smo ga v dar prejeli nekoč nekje in je še zavito, in pri tem upamo, da ga nismo dobili prav od te osebe. Žal, tudi to je možno.

Veliko laže pa je, če svoje drage opazujemo vse leto in smo pozorni na to, kaj si želijo in kaj jih navdušuje. Potrudimo se, da bo darilo presenečenje, da bo to nekaj, česar si oseba ne bi sama privoščila, nekaj, kar bo postalo del nje in jo bo spomnilo tudi na nas. Naj bo po nestrpnem trganju papirja ob bogato okrašeni jelki slišati vesel vzklik: "Ooo, to sem si pa že tako dolgo želela!"

Lisa - 50/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 50/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.