Mestno kolesarjenje je brez dvoma hit – je praktično, hitro in človek mimogrede naredi še nekaj za svoje zdravje. In če se v službo vsak dan peljete s kolesom, zagotovo zjutraj sprejemate kompromise glede garderobe. Ja, v ozkem krilu in visokih petah res ni prijetno kolesariti, a vaš modni stil ne bi smel trpeti samo zato, ker se zjutraj v službo pripeljete s kolesom.

Hlače ali krilo?

Hlače so vsekakor najbolj udobna izbira za urbane kolesarke, a tudi v krilu se poleti lahko udobno kolesari.

Seveda je pomembna izbira kroja. V preozkem krilu boste imele težave, še preden začnete poganjati pedala, dolgo in široko krilo pa se vam bo kaj hitro ujelo med kolesa. Izberite krila dolžine malo pod koleni in nekoliko bolj širokega in udobnega kroja. Idealna so nekoliko nabrana poletna krila, ki vas okoli pasu ne stisnejo preveč, ali krila, krojena na A. Seveda se boste tudi v mini krilu pripeljale do službe ali na zmenek, a kolesarjenje v takšni opravi zahteva nekaj več spretnosti in je manj udobno.

Tudi vse hlače niso idealna garderoba, kadar zjutraj zajahate kolo. Ozke kavbojke ali neelastične hlače lahko resno ogrozijo udobno vožnjo v službo in če k temu prištejete še vročino, ko se popoldne vračate domov, je najbolje, da na take artikle kar pozabite. Izberite udobne in na srečo zadnjih nekaj let tudi modne široke hlače s potiskom, ki se v pasu zavežejo z vrvico. Tudi v širokih hlačah, ki segajo le nekoliko čez kolena, se boste udobno spopadale s kolesom in vročino hkrati.

Praktična izbira je hlačni kombinezon, ki združuje udobnost hlač in eleganco dolgega krila hkrati.

Izberite širša oblačila

Izberite nekoliko širše kroje oblačil, ki niso samo udobni, ampak tudi zračni. Velika verjetnost je, da se boste tako izognili prepotenim madežem na sredini hrbta ali pod pazduho. Kadar je dovolj toplo, pa so majice brez rokav vsekakor najboljša izbira.

Najmanj bodo svoj stil ogrozile tiste kolesarke, ki rade oblečejo modne pajkice in tuniko ali daljši pulover, ki sega do kolen.

Ko zjutraj zahladi

Ko poletni vročinski vali popustijo in se prične jesen, jutra lahko kaj hitro postanejo sveža.

Ne pozabite tanke jopice, ki jo pozneje lahko pospravite kar v torbico, ali tankega suknjiča, ki vam bo prav prišel tudi med dopoldanskim poslovnim sestankom. Praktični so lahko tudi brezrokavniki, ki vam pokrijejo hrbet, hkrati pa so pod pazduhami dovolj zračni, da ne pridete v službo povsem prepoteni.

Dobra izbira so tudi večji šali, ki si jih lahko zavežete na različne načine, pozneje, ko se pokaže sonce, pa jih enostavno pospravite v torbo.

Obutev

Najboljša obutev so vsekakor platnene superge ali nekaj, kar lahko udobno zavežete in s čimer lahko nemoteno vrtite pedala.

A ker superge niso vedno sprejemljiva rešitev, posezite po balerinkah ali kakšni drugi udobni obutvi. Izogibajte se visokih petk, zlasti če kolesarite po gneči, kjer je treba pogosto skakati s kolesa in se ustavljati, ali če vas do službe čaka kar dolga pot. Visoke pete so naporne že same po sebi, tudi če v njih ne kolesarite! Tudi poletne sandale in natikači so lahko kar velik izziv, zlasti če se vam radi sezuvajo ali imajo paščke in trakce, ki se vam hitro lahko zataknejo ob pedala.

Torba

Če ima vaše kolo spredaj košaro, potem ste velik del problema že rešili. Potrebujete le mehko torbo, ki se bo prilagodila obliki košare, in že ste pripravljeni za pot. Sicer si je dobro omisliti kakšen modni nahrbtnik, zlasti če v službo nosite veliko stvari, morda še drug par čevljev ali dodatna oblačila.

Pripravila: Mateja Čelan

Lisa - 34/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 34/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.