Zveza potrošnikov Slovenije je naredila test suhe hrane za odrasle mačke.

Mačke so pogoste spremljevalke ljudi in če mačka živi samo v stanovanju ali hiši (t. i. notranja mačka) in je torej v celoti odvisna od tega, kakšno hrano ji bomo ponudili mi, je izbira ustrezne hrane še toliko pomembnejša. Ker je hranjenje domačih ljubljenk s suho hrano, t. i. briketi, zelo pogosto, so na ZPS pod drobnogled postavili suho hrano za mačke.

Ponudba je pestra in različna, prav tako kakovost, saj je 20 izdelkov na testu prejelo od ocene zelo dobro do ocene povprečno. Raznolike pa so tudi v ceni, za kilogram briketov smo odšteli med 1,19 in 13,86 evra. Tokrat je bil prav na vrhu najdražji izdelek na testu, a kar nekaj še vedno kakovostnih briketov po nižji ceni je prejelo oceno dobro.

Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo mesno ali kostno moko in podobno

Na seznamu sestavin t. i. briketov so (tako kot pri predpakiranih živilih za ljudi) napisane vse sestavine živila po padajočem vrstnem redu glede na maso, kot je bila zabeležena v času, ko so jih uporabili pri proizvodnji. Pri nekaterih izdelkih pogled na mesne sestavine v seznamu razkrije, da so med njimi tudi mesna moka, kostna moka, mesni stranski proizvodi, živalski stranski proizvodi, katerih izvora si ne znamo pojasniti. Na ZPS svetujejo, da hrane z neznanim izvorom raje ne kupujete. Izbirajte med izdelki, pri katerih je med sestavinami na prvem mestu meso (piščančje meso, jagnjetina, ribe ...).

Mačke ne hranite le z briketi

Industrija je razvila suho hrano za mačke predvsem zato, da bi ugodila ljudem, tak način hranjenja domače muce je najenostavnejši in pogosto tudi cenejši od hranjenja s kakovostno mokro hrano.

A na ZPS opozarjamo, da že beseda 'suha' hrana pove, da briketi vsebujejo zelo malo vlage, do 10 %, in so glede tega daleč od naravne mačje hrane, zato v primerih, če mačko hranimo samo s suho hrano, obstaja velika verjetnost, da bo kronično dehidrirana, kar vodi v bolezni. Mačke so po izvoru puščavske živali in imajo slabše razvit občutek za žejo, zato pogosto premalo pijejo, pa čeprav imajo vodo vedno na voljo.

Hraniti mačko z doma pripravljeno hrano?

Strokovnjaki opozarjajo, da hranjenje samo z mesom ne zadosti vseh mačkinih prehranskih potreb, zaradi česar bo v daljšem časovnem obdobju resno ogroženo njeno zdravje (ne bo npr. prejela kalcija – v naravi mačka poje celo miš, torej s kožo, kostmi in organi vred). Domača priprava ustrezne mačje hrane torej ni tako preprosta, kot se zdi.

Ali ste vedeli:

  • Mačke so mesojede živali.
  • Pogosto imajo slabše razvit občutek za žejo.
  • Primerna pijača za mačke je voda. Veliko mačk ne prebavlja laktoze (sladkor v mleku), zato ji za pitje ne ponujajte mleka, ker lahko dobi drisko.
  • Mačka se raje hrani večkrat na dan po malem. Če vaša mačka ne spada med požeruščke, ima lahko hrano na voljo ves čas.
  • Pazite, da se mačka ne bo preveč zredila (hranite jo s hrano s čim manjšo vsebnostjo ogljikovih hidratov), saj bo hujšanje težavno in dolgotrajno.
  • Pasja hrana za mačke ni primerna, saj so mesojedke in potrebujejo hrano, v kateri je bistveno več beljakovin (2 do 3-krat več), pasji hrani po navadi tudi ni dodan tavrin, za mačko esencialna aminokislina.
  • Razširjeno mnenje, da hranjenje z briketi blagodejno vpliva na zdravje mačkinega zobovja, ne temelji na raziskavah, ki bi to potrdile.
  • Suha hrana, ki ne vsebuje žit (označena je kot 'grain free' – brez žit), je običajno dražja. Dejstvo, da hrana ne vsebuje žit, pa še ne pomeni, da je v njej več mesa. Proizvajalci pogosto nadomestijo žita z drugimi rastlinskimi sestavinami (krompir, stročnice ...)
Lisa - 40/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 40/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.