Zagotovo si sem in tja, na kakšen mrzel, deževen dan, ko se vam ne ljubi niti pogledati skozi okno, kaj šele odpraviti na avtobus in v službo, rečete ...

"Joj, kako bi bila zdaj v kakšni gorski koči, kjer bi prasketalo v kaminu, zunaj bi naletaval sneg, jaz pa bi pod toplo odejo pila vročo čokolado (čeprav je sama niti ne maram, a nekako paše v filmsko gorsko kočo), brala kakšno dobro knjigo in nihče me ne bi mogel poklicati po mobitelu."

Ali pa ste popolnoma srečni kakšen petkov večer, ko ste lahko doma, se počite na kavč in gledate, kako Luka Dončič blesti v Evroligi, ali pa si poiščete kakšen dober film in vas briga za ves svet. No, in nič nimate proti, če zraven grizljate čips (če vam paše, je lahko tudi jabolčni, jaz potrebujem krompir in sol), pijete vino in še malo brskate po mobitelu. Uf, ja, obožujem te večere ali pa kakšno deževno nedeljo, ko potrebujem le malo mizico, da si podprem noge, in dobro knjigo.

To je ta moj hygge, o katerem se pišejo knjige in snemajo filmi in zaradi katerega se Danci uvrščajo na vsa prva mesta najbolj srečnih ljudi na svetu. Ali – kot pravi ustanovitelj Inštituta za srečo v Köbenhavnu Meik Wiking – so najbolj srečni tisti ljudje, ki nimajo velikih pričakovanj in znajo uživati v malih stvareh. Včasih mi je zares popolnoma dovolj, da moja najstnika sedita na istem kavču kot jaz in se pogovarjamo neumnosti.

To so ti trenutki, ko si v resnici nič ne želiš, ko si povsem pomirjen in ko nič ne pričakuješ. In v tem so menda najboljši Danci. A res je tudi, da Danci s svojim standardom ne potrebujejo veliko, saj imajo vse, zato lahko uživajo v majhnih stvareh – v dobri družbi, odlični hrani, plamenu sveč in vroči čokoladi. Ampak november je odličen mesec, da se vsi začnemo učiti hygge. Da se umirimo, nehamo hiteti kar tja v en dan (v tem sem mojstrica), da ne udrihamo čez temni, deževni november, ampak si ga privoščimo s polno žlico – na kavču, z dobro knjigo v roki, z najboljšo čokolado pri roki in z najbližjimi nekje v bližini.

Čutite? Čutite, kako vam je hygge filozofija zlezla pod kožo? No, če vam ne gre, si lahko pomagate še s člankom na strani 6. Privoščite si mehek, udoben november, ker, saj veste, december bo vesel in hiter.

 

Liza - 45/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 45/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.