Da bodo njihovi srčki veselo utripali, poskrbite s kakovostno oskrbo.

Kunci si morajo vsakodnevno brusiti zobke

kunec, zajček

Ker kuncem zobje ves čas rastejo, jih morajo redno obrabljati z žvečenjem trše hrane, nasprotno imajo lahko zdravstvene težave. Zobke si lahko nenehno brusijo z glodanjem hrane v obliki briketov in semenskih mešanic, trše zelenjave, na voljo pa morajo imeti tudi seno. Priporočljivo je, da kuncu v kletko postavite mineralni kamen in les za glodanje v obliki palčk, pri tem vam svetujemo, da izberete les sadnega drevja.

Zakaj mačka po uživanju trave bruha?

mačka

Mačke pogosto uživajo travo, saj jim ta pomaga prebaviti zaužito hrano, med katero so v želodčku pomešane tudi mačje dlake, saj se mačka sama čisti z jezikom in dlake po tem tudi zaužije. Če ima vaša mačka gosto dlako, lahko zaužitje trave izzove bruhanje. To je naravni odziv mačke na kepe dlak, ki se v želodčku nakopičijo po čiščenju kožuščka.

Zato je pomembno, da dolgodlako mačko redno češete, na voljo pa naj ima tudi mačjo travo ali pasto za izločanje dlak. Če vaša ljubljenka ne hodi ven, kjer bi si lahko sama postregla s svežo travo, ji jo ponudite doma v lončku ali pa ji priskrbite hrano za notranje mačke, ki ima dodatek za lažje prebavljanje – dobite jo v trgovinah za male živali.

Zamenjava akvarija, ne da bi riba pri tem doživela šok

zlata ribica

Ko se odločite za nakup rib, si vsaj sedem dni pred nakupom pripravite akvarij, da se v vodi vzpostavi biološko ravnovesje. Ribe vam bodo v trgovini zapakirali v vrečko. Doma vanjo vlijte deciliter vode iz domačega akvarija in vrečko skupaj z ribico za pol ure postavite v akvarij, da se bosta temperaturi obeh vod izenačili. Ribico s pomočjo mrežice prenesite v domači akvarij, vode iz vrečke pa nikar ne zlijte v akvarij, ampak jo zavrzite. V akvarij raje kanite protistresni pripravek, da se bo riba čim prej navadila na novo okolje.

Spletna stran www.zazivali.si ozavešča lastnike psov, mačk, glodavcev, ptic, rib in drugih malih živali o pomembnih temah za kakovostno in zadovoljno življenje hišnih ljubljenčkov. Na prvo mesto postavljajo kakovost prehrane in gibanja, poudarjajo pomen raznolike opreme in pripomočkov ter ponujajo nasvete o zdravju, negi, vzgoji, zabavi ... Njihove dnevne nasvete lahko spremljate na Facebookovi strani ZaZivali.si ali pa jim pišete na info@zazivali.si.

Lisa - 8/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 8/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.