Salvador Dali je zagotovo eno od bolj znanih slikarskih imen, saj ga zaradi njegove ekscentričnosti tako v delih kot v zasebnem življenju skoraj nihče ne more spregledati.

In prav dela velikega umetnika, ki spada med klasike moderne umetnosti in pooseblja nadrealizem na likovnem področju, so zdaj na ogled tudi v Ljubljani. Na Gospodarskem razstavišču je tako na ogled več kot 200 del španskega umetnika Salvadorja Dalija. Organizator razstave je Leon Pogelšek, lastnik Galerije Pasaža.

salvador dali

Umetnostni zgodovinar in likovni kritik Brane Kotič ter organizator razstave, galerist Leon Pogelšek.

Poleg stotih del Božanske komedije, ki so nastajali v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, si lahko ogledate tudi izbor iz Dalíjeve interpretacije največkrat ilustriranega literarnega dela zahodne umetnosti: Biblie Sacre, knjige vseh knjig. Dalíjeve ilustracije za Biblijo, pisano v vulgati, sestavlja 105 litigrafij, narejenih po originalnih gvaših.

salvador dali

Grafična dela so večinoma nastajala v serijah in izhajala v grafičnih mapah, grafika pa je bila hkrati za Dalíja odlična priložnost za ilustriranje literarnih del, ki so mu bila posebej blizu ali jih je želel likovno komentirati in jih po svoje nadgraditi.

salvador dali

V Dalíjevem obsežnem opusu – slikarskem, oblikovalskem in kiparskem – predstavlja grafika tisto področje njegovega ustvarjanja, ki je njegovo umetnost najbolj približala širšemu krogu javnosti.

Na razstavi na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je do 1. marca 2015 razstavljenih več kot 240 Dalijevih del, lesorezov, izpeljanih v litografijo in plastike. Razstava, ki je namenjena prav vsem generacijam, ponuja vpogled v potek in nastajanje umetniških del tega ekstravagantnega umetnika, zaradi česar bo Ljubljana v teh mesecih prav gotovo ena izmed glavnih destinacij ljubiteljev nadrealizma od blizu in daleč.

salvador dali

Dali (1904–1989) se je rodil v Figueresu v Španiji. Študiral je v Madridu. Leta 1927 je odšel v Pariz in se tam seznanil s Picassom in Bretonom ter nadrealističnim gibanjem. Dali je skupini nadrealistov, zbranih okrog Andreja Bretona, formalno pripadal med letoma 1929 in 1938, vendar pa je predstavni svet njegovih upodobitev ves čas ostal navezan na teme in motive, ki razmerja med predmeti in pojavi umeščajo v območje sanj, nočnih mor in drugih nezavednih vzgibov onstran racionalnega dojemanja resničnosti. Leta 1940 je emigriral v ZDA. Leta 1948 se je preselil v Francijo. Več o tem imenitnem umetniku preberite tukaj.