Grega je že od malih nog povezan z naravo, v vsakem obdobju na drugačen način.

 "Pri prababici sem spoznal obdelovanje lesa in skupaj z njo izdelal prvo ptičjo krmilnico," se spominja ustvarjalec, ki je pozneje izdeloval različne izdelke – od ptičjih krmilnic, lesenih žlic, pletenih košar, afriške džembe iz bukve do namiznih svetilk iz naplavljenega lesa ali vej z ročno izdelanimi senčniki. Nato ga je prijatelj popeljal v svet žličarstva in od takrat ne mine dan, da ne bi ustvarjal žlic.

"Žlica kot končni izdelek je sinergija ustvarjalnosti človeka in narave, ljubezni in naravne lepote lesa, ki pa ne zasenči njene ergonomičnosti in uporabnosti," je prepričan Grega, ki uporablja izključno ročno orodje – žago, sekiro, mačeto in rezbarske nože.

"Veliko pozornosti namenjam brušenju, s katerim dobi žlica končno linijo, dober prijem in prijetnost. Vsaka žlica gre skozi poseben postopek brušenja, s katerim dosežem dolgotrajno gladkost, kljub redni uporabi, seveda ob pravilni skrbi zanjo. Ekološko laneno olje razkrije čarobnost barv in žlico trajno zaščiti," je še povedal ustvarjalec, ki verjame, da z ročno obdelavo ohranja naravne energije.

"Vsaka stvar ima svojo naravno energijo – vibracijo, ki jo oddaja, pa naj jo mi čutimo ali ne. Z uporabo električnega orodja to vibracijo kvarimo, jo spreminjamo. Z namenom, da bi lesena žlica ljudem prinesla kar se da največ, je pomembno, da ohranim to naravno, pozitivno vibracijo. Ker druge stvari iz okolice ter moja vibracija vplivajo na vibracijo lesa, skoraj vedno ustvarjam zunaj," je še povedal ustvarjalec žlic, katerih zgodbe se začnejo pisati ob gozdu blizu Maribora.

"Izbrani kos lesa, oreha, češnje, marelice ali slive obračam, si ga ogledujem in se povezujem z njim, dokler ne vidim v njem žlice. Nikoli si žlice najprej ne narišem in potem izdelam. Z vizualiziranjem si v kosu lesa predstavljam obliko žlice ter ga začnem obdelovati z mačeto in nato nadaljujem z rezbarskimi noži. Največkrat se ustvarjalni proces nadaljuje v domačem ateljeju, torej zunaj, kjer nadaljujem delo z noži in kreiram obliko, linijo žlice ter iščem in razkrivam tisto, kar je najlepše, se pravi skrito, v izbranem kosu lesa. Kadar se naravna, kozmična in kreativna energija človeka združijo in se doda še ljubezen do ustvarjanja, najboljša namera, prinašanje prijetnih občutkov, kar dviga vibracijo uporabnika, posledično pa tudi izboljšuje njegovo počutje, nastane VikingSpoon žlica."

Ureja: Metka Pravst