Martina v nakit vključuje različne slogovne karakteristike

"Nakit razumem kot likovni medij osebnega sporočila, ki svoj namen doseže šele, ko ga nosimo," pravi oblikovalka unikatnega nakita in dodaja, da je nakit stičišče koncepta, rabe in estetike.

Vsak kos nakita ima svojo zgodbo, ki je posledica življenjskih izkušenj. Vsako moje delo vsebuje nekaj otroka, ki sem ga nezavedno prinesla iz otroških let, ko sem med igro nizala prve ogrlice. Ker mi osnovni materiali kmalu niso bili dovolj, sem začela vključevati predmete iz vsakdanjika, tiste izpod podstrešja, bolšjega trga ali pa iz predala z orodjem. Uporaba najrazličnejših tehnik in materialov mi omogoča primerno interpretacijo, brezmejno raziskovanje in lagodje med samim ustvarjanjem.

Moje oblikovanje nakita – včasih tudi kiparsko dojemanje samega izdelka – je zaznamoval še študij umetnostne zgodovine. Poznavanje starejših slogovnih obdobij mi namreč omogoča, da se vedno znova vračam k najrazličnejšim slogovnim karakteristikam ter jih vključujem v svoja nastajajoča dela. Strokovno sem se izšolala v Italiji, sprva v Scuoli Ambrosiani v Milanu, nato pa sem se izpopolnjevala še v treh zlatarskih delavnicah v Firencah.

"Razstavljala sem že v Firencah v palači Medici Rccardi, v ateljeju Ex-grege, v Rimu v Nobil Coleggio degli Orefici, v Izoli skupaj z društvom slovenskih oblikovalcev nakita in v Amsterdamu. Sodelovala se tudi z Dramo pri izdelavi prstana za predstavo Hotel modra opica," je Martina nanizala nekaj uspehov in dodala, da živi in dela med Ljubljano in Firencami, kjer ima tudi svojo delavnico poleg trga St. Spirito.

Martina LončarKje jo najdete?

Martina svoje izdelke objavlja na spletni strani www.martinaloncar.com ter na facebook strani Martina Loncar Jewellery.

Predstavitve slovenskih ustvarjalcev in njihovih unikatnih del si lahko ogledate na spletni strani www.UstvarjalneRoke.si. Če bi radi predstavili svoja umetniška dela, poiščite stran Ustvarjalne roke na Facebooku ali pišite na info@ustvarjalneroke.si.

Lisa - 19/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 19/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.