Mei Batis in Nuši Bernot plastična vrečka predstavlja izziv za nadaljnje ustvarjanje

Mea in Nuša sta dvojec, ki zagovarja oblikovanje s kančkom odgovornosti. "Odgovorno oblikovani uporabni predmeti in izbrani kosi nakita so izdelani iz plastičnih vrečk in zagovarjajo reciklažo mišljenja, celovitost, skrb za sočloveka in okolje. Ime je skovanka iz slogana Eco for me, ki nagovarja k premišljenemu nakupu, zato predstavlja zametek trajnostnega razvoja," poudarjata avtorici, ki verjameta, da je kompulzivno potrošništvo produkt masovne proizvodnje in razvrednotenih kupcev, ki ne ločijo med željami in potrebami.

Plastična vrečka tako ostaja simbol potrošništva ter samoumevnosti in izziv za nadaljnje ustvarjanje. "Sva oblikovalki, tesno povezani z modo, pa vendar ne obljubiva, da jutri ne bova pristali v kiparstvu ali scenografiji. In ta svoboda nama je všeč. Najini prvi koraki so zelo podobni. Po končani srednji oblikovni šoli sva se vpisali na Naravoslovnotehniško fakulteto, kjer so nas naučili sodelovati v skupini. Prvi resnejši izziv je bilo skupno diplomsko delo (Izvreček), za katero pa se nama ni niti sanjalo, da bo usodno. V svojih poskusih sva naredili večino napak, ki so sprožile nadaljnje raziskovanje v magistrskem delu, ki sva ga zaključili v preteklem letu. Najino magistrsko delo je bilo predlagano za študentsko Prešernovo nagrado in predstavlja temeljni kamen najine blagovne znamke," sta dejali ustvarjalki, ki pri oblikovanju mini serij iščeta navdih v svetu, ki nas obdaja, največkrat v naravi.

"Tesno sva povezani tudi s teksturami, ki so ena izmed odlik samega materiala, velikokrat pa postanejo vodilo za oblikovanje novih kolekcij. Poleg estetske povrhnjice nama je pomembna tudi funkcija oblikovanega izdelka."

Mea in NušaKje ju najdete?

Mea in Nuša predstavljata svoje delo na spletni strani emeforme.wix.com/eme4me in na Facebooku (www.facebook.com/emeforme).

Predstavitve slovenskih ustvarjalcev in njihovih unikatnih del si lahko ogledate na spletni strani www.UstvarjalneRoke.si. Če bi radi predstavili svoja umetniška dela, poiščite stran Ustvarjalne roke na Facebooku ali pišite na info@ustvarjalneroke.si.

Lisa - 16/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 16/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.