Ustvarjalne roke Vlaste navdušujejo z izdelki iz svile in volne, ki se med seboj čudovito kombinirajo in dopolnjujejo.

"Starši so me naučili šivati, tako da sem sebi in prijateljicam vrsto let šivala oblačila," je začela svojo ustvarjalno pripoved ustvarjalka, ki jo je za barvanje na svilo navdušila prijateljica Bojana Sonnenvald.

"Za barvanje uporabljam barve, ki se fiksirajo v pari, kar je veliko bolj zahteven način kot barvanje z barvami, ki se fiksirajo z likanjem, so pa izdelki mnogo lepši in kvalitetnejši," je pojasnila ustvarjalka, katere ustvarjanje se ni ustavilo pri svili.

"Prijateljica Marija Srblin me je uvedla v svet volne. Ona me je navdušila za delo z volno in z njeno pomočjo sem se naučila polstiti in tkati na ročne statve."

Šla pa je še korak dalje in znanje barvanja in obdelovanja volne združila.

"Velik izziv mi je barvanje z naravnimi barvami, kot so kurkuma, kana, čebulni olupki in podobno. Vlasta Lukek - VolnenkaPoseben izziv mi je tudi ustvarjanje, pri katerem kombiniram barvanje svile, volne za polstenje in volne za tkanje ter nato izdelava različnih izdelkov, ki se med seboj kombinirajo in dopolnjujejo v želenih barvnih odtenkih. V posebno zadovoljstvo pa mi je tudi delo na statvah, kjer nastajajo tekači, šali in metrsko blago. Delo z volno je od začetnega prečesavanja, barvanja pa do končnega oblikovanja izdelka dolgotrajno, vendar mi ponuja veliko sprostitve in oblikovalskega izziva," je zaključila ustvarjalka, ki ji je Obrtna zbornica Slovenije izdala certifikat za umetnostno obrt.

Kje jo najdete?

Vlasta vam bo unikatne izdelke razkazala na spletni strani www.volnenka.si.