Na sončno soboto ali nedeljo priporočamo sprehod po ljubljanskem Tivoliju in ogled 116 fotografij secesijske arhitekturne dediščine v Ljubljani.

Na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem Tivoliju je razstav­ljenih 116 fotografij Mirana Kambiča secesijske arhitekturne dediš­čine v Ljubljani.

Razstava Secesijska Ljubljana in Maks Fabiani, ki bo na ogled do 14. maja, predstavlja bogato secesijsko zapuščino v Ljubljani, navezuje pa se tudi na dediščino arhitekta Maksa Fabianija, ki je bil eden od tvorcev in v letih 1903–1904 član Dunajske secesije. Prispeval je k uveljavitvi načel moderne arhitekture s svojimi znamenitimi stavbami v secesijskem slogu na Dunaju, v Ljubljani, Gorici in Trstu med letoma 1899 in 1909, kar ga uvršča med najpomembnejše arhitekte Srednje Evrope na prehodu iz 19. v 20. stoletje.

Razstava je obenem prva od prireditev, ki letos obeležujejo 150. obletnico rojstva Maksa Fabianija (rojenega leta 1865 v Kobdilju, umrlega leta 1962 v Gorici), enega najpomembnejših urbanistov avstrijske monarhije in inovatorja v arhitekturi na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Bil je profesor na dunajski tehnični univerzi, umetnostni svetovalec Franca Ferdinanda in neformalno tudi ljubljanskega župana Hribarja.

Leta 1895, po ljubljanskem potresu, je izdelal nov urbanistični načrt za Ljubljano, na podlagi katerega je nastajalo današ­nje mestno središče med Masarykovo, Njegoševo, Roško, Karlovško in parkom Tivoli.

Tekst Suzana Golubov, foto Goran Antley

Lisa - 5/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 5/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.