Višnja Gora se je večini Slovencem, seveda z izjemo domačinom, ki sami sebi pravijo Višnjani, najbolj vtisnila v spomin po Jurčičevi pripovedi Kozlovska sodba v Višnji Gori. In seveda po polžih, ki so že pravi zaščitni znak kraja, ki slikovito leži na griču in ga lahko opazite že z avtoceste Ljubljana–Novo mesto.

Kratka zgodovina

Mestece Višnja Gora je nastalo na griču pod hribom, kjer je včasih stal grad Weichselberg ali Stari grad, ki je že dolgo v razvalinah. Najdbe s prehoda bronaste dobe v železno in iz starejše železne dobe dokazujejo zgodnjo naselitev tega področja.

Na hribu Gradišče je bilo starokeltsko in rimsko taborišče, mimo katerega je vodila cesta Emona: Neviodunum. Ob njej je verjetno stalo na prostoru današnje Višnje Gore mesto Magisna. V srednjem veku je bil predhodnik Višnje Gore Stari trg, ki ga viri omenjajo že v 12. stoletju, uradno pa leta 1269.

Za leto 1443 lahko trdimo, da je Višnja Gora trg s formirano občino tržanov, ki ima lasten pečat, piše na spletni strani Turističnega društva Višnja Gora. Iz različnih listin je razvidno, da je že leta 1461 začelo nastajati mesto na današnji lokaciji.

Znamenitosti

Višnja Gora je prijeten kraj, ki ima kar nekaj zanimivosti in znamenitosti. Na primer ostanke že prej omenjenega gradu Weichselberg, pa Auerspergov dvorec iz 18. stoletja, ne boste mogli spregledati mestnega trga, ki je v bistvu prostor, po katerem je tekla državna cesta Ljubljana–Novo mesto, ki se na prostoru, kjer je vodnjak, prostorsko razširi.

Tudi na šolanje dajo Višnjani veliko, saj je že leta 1554 prvi ljudski učitelj začel poučevati 15 otrok v mestni hiši. To leto se šteje kot začetek šolanja v Višnji Gori. Za pravi premik na področju šolstva štejemo leto 1815, ko je ustanovljena trivialna šola, enorazrednica. Višnja Gora je super poldnevni izlet, lahko pa še skočite v Žužemberk, Ivančno

Lisa - 17/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 17/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.