Ni osebe, ki si ne bi želela biti urejena, če tem besedam še tako nasprotuje. So sicer razlogi, vsaj tako sama, da si tega ne zasluži, da to njej ni dosegljivo, da nima dovolj denarja, da hodi le v službo, kjer je oblečena v uniformo, da tako ali tako ne gre nikamor drugam, da je predebela, da je prestara, da ... da ... da ...

So pa tudi izgovori.

Vsak je že vsaj enkrat skrbno pregledal prispevek 'prej in potem' v kakšni reviji ali si na televiziji ogledal oddajo, nekateri jih gledajo celo redno, in vsakokrat posebej presenečeno ugotovijo, da v novi podobi zažari čisto vsak. Tudi brez make upa.

V čem je potem problem znanke, ki je videti, kot da prihaja iz prejšnjega stoletja? V tem, da se ne znajde dobro v svoji koži, da ima slabo samopodobo in pravzaprav sploh ne želi, da bi jo kdo opazil?

Vsak ima ob sebi tudi nekoga, ki mu, ko ima slabe trenutke ali celo dni, stoji ob strani in ga spodbuja. Pa je to res nekdo, ki se mu lahko odpre? Mu bo pripravljen prisluhniti in ga tudi slišati? Bo lahko čutil to, kar čuti ona ali on? Ni to mogoče prijateljica ali prijatelj, pred katerim se kljub vsemu trudi biti čim boljši in ne popustiti, ampak zaupati samo sebi?

Res je, smo pač bitja, ki morajo vse izkusiti sama. Žal.

Zakaj (tudi) potem obstajajo psihologi in različni terapevti? Mar ne zato, da jim lahko zaupamo najgloblje skrbi in težave, da nas predvsem poslušajo in smo velikokrat veseli že, ker vemo, da nas ne bodo niti kritizirali niti sodili, naše težave pa bodo pri njih ostale varno skrite pred našo družino, prijatelji in znanci.

Zakaj potem tudi svoje stilske preobrazbe ne bi zaupali nekomu, ki tankočutno prisluhne in se poglobi v notranjost vsake osebe posebej? In najprej pogleda v omaro, v kateri se skriva njena prava (samo)podoba? Z vsemi čudovitimi oblačili, ki si jih ne upa nositi in jih je kupila v enem od svojih boljših trenutkov, in tistimi, ki že dolgo čakajo na odpis (vsaj v njeni garderobi), ker so že močno utrujena in obledela, ker se že na daleč vidi, da so prastara ali pa enostavno zato, ker se je oseba spremenila, ne samo navzven, ampak tudi navznoter.

Še pred nekaj leti je veljalo, da si stilista lahko privoščijo samo tisti z debelo denarnico, toda verjemite, to ne drži več. Veter v omari je dobrodošla sprememba za vsakogar ... če ga naredi oseba, ki vas pogleda z drugačnimi očmi, pa še toliko bolj!

Blanka Todori

Lisa - 39/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 39/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.