Mateja izhaja iz ustvarjalne družine.

“Mami me je naučila šivanja, kvačkanja in pletenja, od očeta pa sem prevzela željo po ustvarjanju z drugimi materiali. In tako sem kot punčka vedno sedela na tleh in ustvarjala iz različnih materialov,“ nam je zaupala ustvarjalka, ki je največ časa namenila izdelavi nakita.

“Sprva so se materiali za izdelavo nakita zelo menjali, dokler nisem dobila verižice iz Tajske in se zaljubila vanjo. Takrat sem si zaželela, da bi tudi sama delala nekaj podobnega. Sprva sem podlago skvačkala, a nisem bila najbolj zadovoljna, ker podlaga ni bila dovolj trdna, da bi se lahko nanjo prišili kamenčki oz. kakšni dodatki. Tako sem našla bombažno vrvico in moje ustvarjanje se je začelo. Po približno dveh letih izdelave daril in nakita za svoje potrebe se je zanimanje razširilo. Hobi je prerasel svojo osnovno funkcijo, tako da se zdaj ukvarjam z izdelavo nakita tudi za druge. Svoj nakit prodajam pod imenom Nakit Adorable,“ je še povedala Mateja, ki za osnovo uporablja povoščeno bombažno vrvico, spleteno v kitko, ter nato sešito skupaj v različne oblike z dodatki različnih kamnov, perl in polimerne mase.

“Nakit je z vsakim izdelanim detajlom unikaten in poseben ter popestri in polepša marsikatero kombinacijo oblačil,“ je poudarila ustvarjalka, ki si je izbrala zamudno tehniko, saj izdelava posameznega kosa od nje zahteva potrpežljivost, a pri tem delu Mateja neizmerno uživa, saj jo ustvarjanje pomirja.

“Čas izdelave je odvisen od posameznega kosa. Predvsem izdelava verižice oziroma izdelkov, kjer se menjajo različne barvne vrvice ter sukanci, je zamudna. V vsak kos je vloženih kar nekaj ur dela. V povprečju za eno verižico porabim šest ur, pri večjih kosih pa izdelava izdelka traja tudi 12 ur. Upoštevam tudi želje strank, tako da je marsikateri izdelek unikaten. Na žalost ima dan še premalo ur, da bi lahko naredila vse ideje, ki jih je v glavi vedno prepolno. Za zdaj mi navdiha in idej še ne manjka.“

Ureja: Metka Pravst – MetiBeti (www.metibeti.com) Foto: osebni arhiv