Krepke in aromatične domače juhe za zimo, ki vas bodo lepo pogrele.

Krompirjeva juha

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g mokastega krompirja
  • 1 korenino peteršilja
  • 1 korenček
  • 50 g gomolja zelene
  • 1 čebulo
  • 1 strok česna
  • 2 žlici masla
  • 1 l zelenjavne juhe
  • 300 g smetane
  • 100 g suhega belega vina
  • sol, poper
  • nastrgan muškatni orešček 
  • 2 vejici peteršilja

Priprava:

Očistite krompir in zelenjavo ter vse skupaj zrežite na majhne kocke. Olupite čebulo in česen ter oboje zrežite na majhne kocke.

V večji posodi segrejte maslo. Na njem med mešanjem približno 2 minuti pražite čebulo in česen. Dodajte še krompir in zelenjavo ter vse skupaj dušite še približno 5 minut. Prilijte juho, vse skupaj pokuhajte in pustite, da juha v pokriti posodi lahno vre približno 20 minut.

Iz juhe vzemite nekaj zelenjave, preostalo pa pretlačite s paličnim mešalnikom. Primešajte še 200 g smetane in vino, vse skupaj zavrite in juho začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

Preostalo smetano čvrsto stepite. Juho prelijte po skodelicah in jo okrasite s kockami zelenjave in kupčki smetane. Peteršilj oplaknite in ga otresite do suhega. Nekaj lističev pustite celih, preostale drobno sesekljajte. Potresite po juhi.

Čas priprave: približno 60 minut.
Na osebo: približno 370 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 29 g, ogljikovi hidrati: 18 g.

Golaževa juha

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 čebuli 
  • 1 strok česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 600 g govejega mesa za golaž
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 800 g pasiranih paradižnikov (tetrapak)
  • 500 ml juhe
  • sol, poper
  • po 1 žličko posušenega timijana in majarona
  • 6 stebel belušne zelene
  • 4 majhne korenčke
  • 400 g krompirja, ki se ne razkuha
  • 500 g belega fižola (pločevinka)
  • 1 koruzni storž (kuhan)
  • 200 g zamrznjenega strožjega fižola

Priprava:

Čebulo in česen olupite in zrežite na kocke. Meso dobro popecite na vročem olju in ga vzemite iz posode. Nato na maščobi popražite čebulo in česen. Zraven malce popražite še paradižnikovo mezgo.

Dodajte še pasirane paradižnike in juho ter vse skupaj začinite s soljo, poprom, timijanom in majaronom. Vse skupaj naj lahno vre približno 80 minut. Če je treba, prilijte malo vode.

Očistite zelenjavo in krompir ter oboje zrežite na majhne koščke. Odcedite fižol in koruzo. Koruzo zrežite na majhne koščke ali pa z nožem postrgajte koruzna zrna.

Golaževi juhi dodajte krompir, korenje, zeleno in stročji fižol. Juha naj se nato kuha še nadaljnjih 20 minut. Zadnjih 5 minut dodajte še beli fižol in koruzo, juho začinite.

Čas priprave: približno 2 uri in 15 minut.
Na osebo: približno 480 kcal, beljakovine: 44 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 38 g.

Kokošja juha z veliko zelenjave

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 kokoš za juho (približno 900 g)
  • 1 žličko poprovih zrn
  • 1 lovorjev list
  • sol in poper
  • 400 g bučk
  • 2 stebli belušne zelene
  • 300 g belega fižola (pločevinka)
  • 250 ml paradižnikovega soka
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 250 g češnjevih paradižnikov
  • 250 g zamrznjenega stročjega fižola
  • 200 g riževih rezancev
  • po 1 vejico timijana, origana in rožmarina
  • 1 žlico svetlega balzamičnega kisa

Priprava:

Kokoš denite v lonec, dodajte poprova zrna in lovorjev list ter toliko vode, da bo meso pokrito z njo. Na nizki temperaturi kuhajte meso približno 90 minut. Bučke in zeleno zrežite na majhne kocke. Fižol odcedite.

Kokoš vzemite iz juhe in ji odstranite kožo. Meso ločite od kosti in ga zrežite na kose. Iz juhe vzemite začimbe. Nato v njej približno 10 minut kuhajte paradižnikov sok, mezgo, zamrznjen fižol, bučke, zeleno in riževe rezance.

Zelišča oplaknite, jih potrgajte in sesekljajte. Skupaj z mesom in fižolom jih pogrejte v juhi. Začinite jo s kisom, soljo in poprom ter po želji še okrasite.

Čas priprave: približno 2 uri in 10 minut.
Na osebo: približno 530 kcal, beljakovine: 55 g, maščobe: 27 g, ogljikovi hidrati: 48 g.

Lisa - 4/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 4/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.