Recepti
Zeljni zavitek
Mlado zelje v tem zavitku preseneti s svojim polnim in sladkim okusom in tako je jed nekje na pol poti; kot če bi se naše domače zeljne krpice srečale s kitajskimi pomladnimi zvitki. Zeljni zavitek je sicer tipična panonska jed, ki nas nagradi s svojo izdatnostjo.
In prav neverjetno, da zelje ne potrebuje nobenih dodatkov in izboljšav ...
Špageti z grobim pestom in pečenim paradižnikom
Če paradižnik spečemo, se okusi še poudarijo in sladkost ter polnost zrelega plodu prideta res do izraza. To, da je najboljša paradižnikova prijateljica bazilika, pa že vemo. Tukaj bo zadišala v pestu.
Presni sladoled
Priprava domačih, presnih sladoledov je v resnici zelo preprosta. Potrebujete le zamrznjeno sadje, izbrano mleko (mandljevo, riževo, ovseno), med (javorjev sirup) in mešalnik.
Beluši na žaru z jajcem na oko, parmezanom (in lososom)
Beluši so tiste vrste zelenjava, ki je tako okusna že sama, da ne potrebuje veliko obdelave: izvrstni so že, če jih preprosto skuhamo, nato pa pokapljamo z dobrim oljčnim oljem in nekaj kapljicami limoninega soka. Delujejo zelo prečiščevalno, sezona belušev pa je samo spomladi, zato si jih privoščite, saj so res blagodejni.
Če jih popečemo na žaru ali v pečici, bodo ohranili hrustljavost, pomladni okus pa pride še bolje do izraza.
Bučkine pogačice
Ko so bučke sveže, bi jih lahko jedli tudi surove, saj so prijetno čvrste in sladkega okusa. Tudi pri kuhanju jih zato obdelajmo na kratko, da ohranijo čvrtsost in hrustljavost. Te pogačice se bodo obnesle tudi pri tistih jedcih, ki sicer niso preveč prehransko 'zeleni', poskusite.
Sesekljana kumarična solatka
O okusu kumaric ne odloča samo to, kakšne sorte so, ampak tudi, kako jih narežemo: tanko nastrgane in ožete se obnesejo v solati z bučnim oljem, narezane na večje kocke in v kombinaciji s paradižnikom in mladim sirom so kot nalašč za v poletno solato, takole drobno nasekljane pa nas presenetijo v tej intenzivni solatki, ki se idealno poda k pečenemu mesu ali ribi in je na pol poti med prilogo in grobo omako.