Cmoki so res dobrodošli na naših krožnikih.

Za 4 osebe potrebujete:

Za nadev: 

  • 500 g rdečega zelja
  • 2 rdeči čebuli 
  • 50 g masti
  • 400 ml vode
  • 50 g sladkorja 
  • 1 žličko orientalske kumine
  • 30 ml kisa 
  • sol
  • 1 žlico moke

Za ocvrto čebulo:

  • 1 rumeno čebulo
  • 50 g moke
  • 200 ml olja

Za cmoke:

  • 1 žlico masla
  • 100 g prekajene slanine 
  • 200 g prekajenega mesa
  • sveže mleti poper
  • 6 srednje velikih krompirjev (približno 600 g)
  • 2 jajci 
  • 200 g moke

Priprava:

1 Očiščeno zelje grobo sesekljajte, olupljeno čebulo pa zrežite na tanke obročke. V velikem loncu stopite mast in na njej popražite čebulne obročke.

2 Dodajte zelje, ga dušite približno 3 minute in nato prilijte 400 ml vode. Vse skupaj dušite še približno 15 minut. Zelje začinite s sladkorjem, orientalsko kumino, kisom in sladkorjem. Potresite z moko in premešajte.

3 Za pripravo ocvrte čebule olupite rumeno čebulo, jo zrežite na ozke obročke in jih povaljajte v moki. Ocvrite jih v vročem olju in odcedite na papirnati brisači.

4 Slanino zrežite na majhne kocke in jih skupaj z maslom dajte v ponev. Po nekaj minutah dodajte še kocke prekajenega mesa. Vse skupaj med praženjem mešajte 3 minute in mešanico začinite s soljo in poprom. Odstavite in pustite, da se ohladi.

5 Skuhajte krompir v oblicah. Ohlajen krompir olupite, ga drobno nastrgajte in mu primešajte jajci in sol. Na koncu dodajte še presejano moko.

6 Razvaljajte krompirjevo testo in izrežite kroge. Na vsakega razporedite mesno mešanico in oblikujte cmočke. Stresite jih v vrelo slano vodo in jih kuhajte 10 do 12 minut. Postrezite jih z zeljem in jed potresite s hrustljavimi čebulnimi obročki.

Liza - 38/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 38/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.