Zabave so hit. Tudi po novem letu!

Morska solata

S fino koktajl omako.

Za 4 osebe potrebujete:

  • nekaj listov solate
  • 1 rdečo papriko
  • 2 stebli belušne zelene
  • 2 korenčka
  • 350 g mesa klapavic (vloženih)
  • 200 g kuhanega mesa rakcev
  • 8 velikih surovih kozic (očiščenih, z lupino)
  • sol, poper
  • 2 žlici oljčnega olja

Za omako:

  • 100 g solatne majoneze
  • sok 1 limone
  • 1 žlico vinjaka
  • 1 žlico kečapa
  • malce worcestrske omake

Priprava:

Očistite solato in zelenjavo. Solato natrgajte na koščke, zelenjavo pa zrežite na tanke rezine oziroma trakove. Solato porazdelite po 8 skodelicah in po njej razporedite odcejene školjke, zelenjavo in natrgano meso rakcev.

Kozice olupite vse do črnega dela. Na olju jih z vsake strani pecite približno 2 minuti, jih začinite in porazdelite po solati.

Zmešajte sestavine za omako in jo začinite. Vse skupaj do serviranja postavite v hladilnik. Po želji lahko omako postrežete zraven ali pa jo nakapate po solati.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 190 kcal, beljakovine: 16 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 6 g.

Parmezanovi piškoti

Aromatičen sveži sir s papriko in čilijem okrona to hrustljavo pecivo.

Za približno 20 kosov potrebujete:

  • 125 g parmezana (v kosu)
  • 1 jajce
  • 125 g moke
  • 100 g masla
  • sol, poper
  • pol rdeče paprike
  • 150 g svežega sira s papriko in čilijem
  • čilijeve kosmiče
  • grob poper
  • 2 vejici rožmarina

Priprava:

Parmezan drobno nastrgajte in ga 25 g prihranite za konec. Ločite rumenjak od beljaka. 100 g sira zmešajte z moko, rumenjakom, koščki masla in malce soli in poper ter zgnetite voljno testo. Zavijte ga v prozorno folijo in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155 stopinj). Testo na pomokani površini razvaljajte približno 3 mm debelo. Izrežite oblike dveh različnih velikosti in jih razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko.

Piškote premažite z beljakom, potresite s preostalim sirom in jih pecite 12 do 15 minut. Po peki naj se ohladijo.

Očiščeno papriko zrežite na drobne kocke. Sveži sir gladko zmešajte in ga porazdelite po večjih piškotih. Če želite, nanj nato položite manjše. Potresite s kockami paprike, čilijevimi kosmiči, poprom in rožmarinom.

Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut.
Na kos: približno 120 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 5 g.

Mini sirove pite

Z aromatičnim rokforjem.

Za 8 kosov potrebujete:

  • 100 g masla
  • 200 g moke
  • 1 jajce
  • sol, poper
  • 250 g rokforja
  • 150 g kisle smetane 
  • 4 žlice smetane
  • 2 žlici kalvadosa

Priprava:

Zgnetite koščke masla, moko, jajce, 1 ščepec soli in poper. Testo zavijte v prozorno folijo in ga za 1 uro postavite v hladilnik. Namastite 8 modelčkov za pite (premera 6 cm).

Sir zrežite na kocke in jim primešajte kislo smetano, smetano in kalvados. Mešanico začinite. Testo razvaljajte 3 do 4 mm debelo in z njim obložite modelčke.

Oblikujte rob, dno pa večkrat prebodite z vilicami. Po testu porazdelite sirovo maso in pite približno 25 minut pecite na spodnjem nivoju pečice, segrete na 200 stopinj (ventilatorska 180 stopinj). Po peki naj se ohladijo.

Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut + hlajenje 1 ura.
Na kos: približno 370 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 27 g, ogljikovi hidrati: 19 g.

Tandoori kračke

Čudovito pikantne.

Za 8 kosov potrebujete:

  • 1 žlico paste Tandoori
  • 8 piščančjih kračk (po 80 g)
  • 1 šopek mete
  • 300 g navadnega jogurta
  • mleto orientalsko kumino
  • sol, poper
  • 2 žlici limetinega soka

Priprava:

Tandoori pasto zmešajte s 100 ml hladne vode in s tem premažite kračke. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Položite jih na rešetko pečice in jih približno 30 do 40 minut pecite na drugem nivoju pečice od spodaj. Po 15 do 20 minutah jih enkrat obrnite.

Meto drobno sesekljajte. Zmešajte jo z jogurtom, orientalsko kumino, soljo, poprom in limetinim sokom ter omako postrezite h kračkam.

Čas priprave: približno 55 minut.
Na kos: približno 110 kcal, beljakovine: 13 g, maščobe: 6 g, ogljikovi hidrati: 2 g.

Zelenjavni zvitki

Slastno polnjeni.

Za 8 kosov potrebujete:

  • 400 g bučk 
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper 
  • 100 g puste skute
  • 200 g solatne kreme
  • 8 tankih tortilj 
  • 300 g vložene paprike
  • 200 g kuhane šunke (v tankih rezinah)

Priprava:

Bučke po dolgem nastrgajte na tanke rezine in jih popecite na olju. Začinite jih in odcedite na papirnati brisači. Zmešajte skuto in solatno kremo in ju začinite.

Tortilje segrejte in jih premažite s skutno kremo. Na sredino položite bučke, odcejeno papriko in šunko. Pustite 2 cm roba. Zvitke ob strani zapognite in jih zvijte. Malce jih še oblikujte, prepolovite in jih povežite s kuhinjskim sukancem. Po želji postrezite s pomako.

Čas priprave: približno 20 minut.
Na kos: približno 290 kcal, beljakovine: 13 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 24 g.

Košarice s puranom

Z listi wan tan.

Za 8 kosov potrebujete:

  • 16 zamrznjenih wan tan listov
  • 2 stroka česna
  • sol, poper
  • 175 g maskarponeja
  • 2 žlici kisle smetane
  • 8 tankih rezin puranjega narezka
  • 3 vložene čebulice

Priprava:

Wan tan liste odtajajte. Lahno naoljite 8 majhnih nepregornih posodic. V vsako zatisnite po 2 lista. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj) in liste pecite približno 6 minut. Vzemite jih iz posodic in počakajte, da se ohladijo.

Iztisnite česen in ga zmešajte z maskarponejem in kislo smetano. Mešanico začinite. Kremo porazdelite po košaricah in povrh razporedite puranji narezek. Čebulice drobno sesekljajte in jih potresite po košaricah.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na kos: približno 450 kcal, beljakovine: 19 g, maščobe: 33 g, ogljikovi hidrati: 19 g.

Lisa - 4/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 4/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.