Vsakdo ve, da sta najosnovnejši sestavini vsake kuhinje sol in poper – tako kuharji, ki so za svoje kulinarične presežke prejeli Michelinove zvezdice, kot naši najmlajši. Vendar pa lahko ob kuhanju uporabimo nešteto drugih začimb in ob tem pogledamo v drugo dimenzijo, kot je glasba.

Raziskava, ki jo je opravil eksperimentalni psiholog Charles Spence z oxfordske univerze, razkriva, da je hrana še okusnejša, če jo začinimo z glasbo. Spence pravi, da lahko ščepec opere, kanček flamenka ali celo nemškega techna izboljšajo okus pripravljene hrane.

Profesor je testiral svojo idejo z glasbo začinjene hrane ob poslušanju domače glasbe – izkazalo se je, da imajo francoske jedi boljši okus ob poslušanju francoske harmonike, k okusu testenin pa se je prilegla glasba priznanega italijanskega opernega skladatelja Puccinija. Do enakih rezultatov so prišli tudi ob nemški, španski in grški hrani.

Lisa - 28/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 28/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.