Leča je izjemno zdrava stročnica. Poskrbite, da se bo večkrat znašla na vašem jedilniku.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 300 g rjave leče
  • 2 lovorjeva lista
  • sol in poper
  • 2 jajci
  • 150 g drobno nastrganega sira (čedar, gavda)
  • 200 g šampinjonov (rezine)
  • 1 majhen por (kolesca)
  • pest sesekljanega peteršilja
  • moko
  • maslo in drobtine za model
  • 2 korenčka
  • 1 majhno bučko
  • 2 rdeči papriki
  • 1 čebulo
  • 3 stroke česna
  • 3 žlice olivnega olja
Priprava:

Lečo oplaknite in jo za 2 uri namočite v hladni vodi. Nato jo do mehkega skuhajte skupaj z lovorjevima listoma. Tik pred vretjem jo začinite s soljo.

Očistite šampinjone in por ter vse skupaj sesekljajte. Lečo odcedite, odstranite lovorjeva lista in jo stresite v skledo. Dodajte jajci, sir, šampinjone, por in peteršilj. Začinite s soljo in poprom ter dobro premešajte. Če je treba, mešanico zgostite z moko. Porazdelite jo po namaščenem in z drobtinami potresenem modelu, in štruco 60 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.

Očistite korenje, bučko in papriki ter vse skupaj zrežite na večje koščke. Olupite čebulo in česen. Čebulo zrežite na osmine, česen pa na rezine.

Korenje stresite v vrelo slano vodo in ga malce pokuhajte (še vedno mora ostati hrustljav). Nato ga odcedite. Na olju v kozici popražite čebulo in česen. Dodajte vso zelenjavo in jo popražite. Začinite jo, odstavite s kuhalne površine in jo postrezite k lečini štruci.