Gre za slastno jesensko pito, ki pogreje dušo ...

Za 12 kosov potrebujete:

Za testo:

  • 300 g moke
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 150 g masla
  • 1 jajce
  • ščepec soli

Za nadev:

750 g jabolk
2 žlici limonovega soka
1 zavitek praška za vaniljev puding
1 zavitek cimetovega sladkorja
50 g mandljev

Za okrasitev:

50 g marelične marmelade
80 g sladkorja v prahu
1 žlico limonovega soka
20 ml mareličnega žganja
20 g mandljevih lističev

Priprava:

1. Moko in sladkor v prahu presejte. Dodajte koščke masla, jajce in ščepec soli ter zgnetite mehko in voljno testo. Nato ga za 30 minut postavite v hladilnik.

2. Olupite jabolka, jih zrežite na majhne koščke in nakapajte z limonovim sokom. 100 ml soka vlijte v kozico. Dodajte jabolka in jih malce povrite. Prašek za puding vmešajte v 100 ml vode in mešanico dodajte jabolkom. Vse skupaj naj lahno vre nekaj minut, nato dodajte še vaniljev in cimetov sladkor in mandlje ter kozico odstavite.

3. Testo tanko razvaljajte in iz njega izrežite 2 kroga v velikosti modla. Na dno tortnega modla položite prvi del. Preostalo testo razvaljajte v 4 cm širok trak. Nato ga zvijte in razvijte ter z njim obložite obod modla.

4. Po testu razporedite jabolčni nadev in ga prekrijte z drugim delom testa. Pito 50 minut pecite v pečici, segreti na 160 stopinj. Po peki naj se ohladi v modlu, nato pa odstranite obod.

5. Pito povrh premažite z marmelado. Iz sladkorja, limonovega soka in mareličnega žganja pripravite gladko in bleščečo glazuro. Pito povrhu premažite še z glazuro in jo potresite s praženimi mandljevimi lističi. Počakajte, da se ohladi.

Liza - 41/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 41/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.