Vse o najbolj priljubljenih kuhinjskih zeliščih

Melisa

Uporaba: napitki, sladice in vse jedi, ki prenesejo citronasto noto

Priprava: nikoli je ne kuhajte v jedi

Nega: sončno do polsenčno rastišče, zemlja naj bo ves čas vlažna

Pobiranje: reden rez poskrbi za nove poganjke

Bazilika

Uporaba: paradižniki, solate, v maslu, pestu in omakah

Priprava: dodajanje sveže ali pa na hitro kuhanje v jedi

Nega: polsenčno rastišče; če jo imate v cvetlični posodi, izberite tako z vodnim rezervoarjem

Pobiranje: trganje nežnih poganjkov

Peteršilj

Uporaba: juhe, solate, krompirjeve in zelenjavne jedi

Priprava: dodajanje svežega

Nega: sončno do polsenčno rastišče, veliko zalivanja

Pobiranje: rezanje z ostrimi škarjami in vedno le po porcijah

Rožmarin

Uporaba: meso (med drugim jagnjetina)

Priprava: kuhate v jedi, da izloči veliko arome

Nega: sončno rastišče, veliko zalivanja

Pobiranje: redno odstranjevanje poganjkov ali pa rezanje celih vejic

Koprc

Uporaba: kumare, marinade, solate in riba

Priprava: bolje, da ga ne kuhate v jedi

Nega: sončno do polsenčno rastišče, malo zalivanja

Pobiranje: po posameznih porcijah odrežite tik nad tlemi. Ker je koprc tako ali tako enoletnica, ga lahko pred cvetenjem popolnoma porežete.

Drobnjak

Uporaba: solate, juhe, omake, zeliščno maslo ali skuta

Priprava: vedno sveže dodajanje, nikoli ga ne kuhajte v jedi

Nega: malo zalivanja

Pobiranje: rezanje 2 do 3 cm nad zemljo, pred cvetenjem in jeseni ga skrajšajte

Origano

Uporaba: pica, testenine, zelenjavne enolončnice

Priprava: kuhanje v jedi

Nega: sončno rastišče, zelo zmerno zalivanje. Origano v gredi spomladi popolnoma porežite, starejše rastline razcepite in jih posadite na novo

Pobiranje: najbolj intenzivno aromo ima v juliju! Sveže poganjke in lističe lahko trgate neprestano.

Timijan

Uporaba: omake, enolončnice, stročnice. Suh tudi kot čaj proti kašljanju

Priprava: kuhanje v jedi

Nega: sončno do polsenčno rastišče, malo zalivanja

Pobiranje: redno obiranje spodbudi rast rastline

Žajbelj

Uporaba: mediteranske jedi, meso

Priprava: če ga boste kuhali v jedi, ga dajte malo več, ker izgubi aromo

Nega: sončno rastišče, malo zalivanja

Pobiranje: poganjke odrežite z ostrim nožem. Rastline v gredi po cvetenju porežite za eno dlan visoko.

Lisa - 18/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 18/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.