Metoda kuhanja za zvitke, raguje ali sočne pečenke.

Dušeno meso je mehko kot maslo in se kar stopi v ustih. Zraven pa še zelo aromatična omaka, ki med dušenjem nastane skoraj sama od sebe.

Ta način priprave je idealen za trde in vlaknaste dele mesa (na primer pleče ali stegno).

Prvi korak

Meso krepko popecite v veliki kozici in ga nato vzemite ven. Na maščobi krepko popecite tudi jušno zelenjavo in čebulo. Posujte z moko in zalijte z vinom. Dodajte še juho ali vodo in vse skupaj malce pokuhajte.

Drugi korak

Meso znova položite v kozico. Raguje dušite v pokriti kozici, večje kose (zvitke ali pečenke) pa raje v pečici in na nizki temperaturi. Meso mora biti za 1 cm prekrito s prevretkom, vsakih 20 minut pa ga je treba obrniti. Tako se bosta okus in barva njegove površine lepo prenesla v omako, ki bo lepo rjava in močna.

Primerna posoda

Za dušenje je idealna težka posoda s tesno prilegajočo se pokrovko. V njej se bo meso še posebej dobro popeklo, arome pa med dolgim dušenjem ne bodo izparele. Praktični so litoželezni lonci, ker jih lahko postavimo tudi v pečico.

Praženje in zalivanje

Ko zelenjavo posujemo z moko, se mora ta pražiti toliko časa, dokler ne dobi svetlo rjave barve.

Rdeče vino dodamo v 3 do 4 odmerkih. Pred vsakim nadaljnjim odmerkom mora prejšnja tekočina popolnoma povreti.

Žametna omaka

Tekočino, ki nastane med dušenjem, lahko zgostite na različne načine. Meso vzemite iz posode in prevretek skupaj z zelenjavo dajte v cedilo. Zelenjavo pretlačite z zajemalko. Lahko pa tekočino dušenja precedite v kozico, jo zgostite z umešanim jedilnim škrobom in jo zavrete. Prevretek lahko pretlačite tudi z zelenjavo.

Lisa - 51/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 51/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.