Kalle Kiukainen je mlad, a izkušen kuhar, ki je delal v skoraj vseh najboljših restavracijah v Helsinkih, zdaj pa je dobil še svojo oddajo na programu 24Kitchen. Kalle gledalcem predstavlja nove, zares odlične recepte, vedno pa kuha na plaži.

SOM TAM – solata s papajo

Som Tam - solata s papajo, Kalle Kiukainen

Sestavine

Preliv:

  • 100 g sladkorja palme arenga
  • 3 žlice ribje omake
  • 2 dl paste tamarinda
  • sok 1 limete
  • 1 sušeni čili
  • 1 strok česna

Solata:

  • 1 zelena papaja za kuhanje
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • 3 dolge fižola sorte dolga vigna
  • 0,5 dl arašidov
  • 2 mladi čebulici
Priprava:

Za preliv v multipraktiku ali v skledi zdrobimo strok česna in sušeni čili. Dodamo preostale sestavine in dobro premešamo.

Papajo za kuhanje olupimo in narežemo na tanke ploščice. Ploščice nato razrežemo na palčke. Da bo papaja bolj hrustljava, jo lahko za trenutek potopimo v hladno vodo. Prepolovimo češnjeve paradižnike. Zdrobimo malo arašidov, mlado čebulo pa narežemo na tanke kolobarčke. Papajo in paradižnik damo v preliv in malo premešamo. Dodamo arašide in dolgo vigno, ki smo jo prepolovili z rokami. Še malo premešamo. Preložimo v posodo za serviranje in okrasimo z mlado čebulo.

Karameliziran ananas

Karameliziran ananas, Kalle Kiukainen

Sestavine:
  • 1 ananas
  • 1 dl drobnega sladkorja
  • 1 dl trsnega sladkorja
  • 50 g neslanega masla
  • sok 1 limone
  • 2 zvezdasta janeža
  • 1 vaniljev strok
Priprava:

Odmerimo obe vrsti sladkorja in ju damo v ponev, da karamelizirata na zmerni temperaturi. Ananas razrežemo na srednje velike koščke. Vnaprej si lahko pripravimo druge sestavine.

Ko se sladkor stopi in začne karamelizirati, dodamo ananas in maslo. Ponev previdno stresamo, da se maslo in sladkor enakomerno stopita.

Ko je maslo premešano s sladkorjem, začnemo ananas previdno obračati, da ga enakomerno oblijemo s karamelom. Na koncu dodamo limonov sok, zvezdasti janež in vaniljev strok. Ananas še nekaj časa karameliziramo, dokler ni navzven lepo rjav, na sredi pa mehek. Postrežemo toplega.

Školjke v čilijevi omaki

Školjke v čilijevi omaki, Kalle Kiukainen

Sestavine:
  • 2 kg klapavic ali peščenih zijavk
  • 5 strokov česna
  • 2 čebuli
  • 1 koromač
  • 5 vejic timijana
  • 1 rdeči čili
  • 5 dl belega vina
  • sol in poper
  • olivno olje/koriander
Priprava:

Po potrebi školjke dodatno očistimo. Odstranimo razbite ali mrtve školjke. Ali je školjka živa, preverimo tako, da z odprto školjko potrkamo ob rob mize. Če je živa, se bo zaprla.

Česen, čebulo in koromač narežemo na kocke. Čili narežemo na kolobarčke.

V loncu na majhnem ognju v olivnem olju pražimo česen, čebulo, koromač, čili in vejice timijana. Prilijemo belo vino in pustimo, da zavre. Dodamo školjke in pokrijemo. Školjke so kuhane v nekaj minutah, ko so dobro odprte. Solimo in popramo. V lonec narežemo liste koriandra. Školjke so odlične z omako aioli in ocvrtim krompirčkom.

Čarovnija okusa - AVGUST 2015

Članek je objavljen v reviji
Čarovnija okusa - AVGUST 2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.