Privoščimo si pošten kos torte...

Za približno 14 kosov potrebujete

Za podlago:

  • 100 g sesekljanih lešnikov
  • 100 g piškotov za tiramisu (savoiardi)
  • 70 g rahlo grenke kuverture
  • 150 g mehkega masla
  • sol

Za mandljevo kremo:

  • 5 listov želatine
  • 80 g mandljevih lističev
  • 250 ml mleka
  • 2 jajci
  • 2 rumenjaka
  • 50 g sladkorja
  • 2 žlici amareto sirupa
  • 500 ml smetane
  • 1 kg jagod
  • 1 žlico sladkorja v prahu

Priprava:

1 Sesekljane lešnike prepražite v suhi ponvi in jih ohladite. Piškote dobro zdrobite. Kuverturo sesekljajte in raztopite. Zmešajte jo z maslom, lešniki, piškotnimi drobtinami in ščepcem soli. Maso pritisnite ob dno modela za torto (premera 26 cm), obloženega s papirjem za peko, in za 1 uro postavite v hladilnik.

2 Za kremo namočite želatino. Mandlje prepražite v suhi ponvi. 50 g mandljev in mleko zavrite, odstavite s štedilnika in pustite stati 30 minut. 180 do 220 ml mandljevega mleka precedite skozi cedilo in ga nalijte v kovinsko posodo. Dodajte jajci, rumenjaka, sladkor in sirup ter nad vročo vodno kopeljo stepajte 15 do 20 minut.

3 Želatino ožmite in jo raztopite v topli mandljevi kremi. Kremo postavite v hladilnik za 30 minut. Ko začne želatina delovati, vmešajte stepeno smetano in postavite v hladilnik še za 30 minut.

4 Pripravite jagode. Na lešnikovo podlago nanesite nekaj kreme in obložite z nekaj jagodami. Prekrijte s preostalo kremo in obložite s preostalimi jagodami. Torto postavite v hladilnik za 2 uri. Tortni obroč odstranite in torto okrasite z mandlji in sladkorjem v prahu.

Čas priprave: približno 330 minut.

Na kos: približno 390 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 31 g, ogljikovi hidrati: 20 g.

Liza - 23/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 23/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.