Pripravljeno je zelo hitro in še zlahka uspe.

Za to testo potrebujete le tri sestavine, ki jih imate tako ali tako vedno pri hiši:

  • sladkor,
  • moko in
  • maslo.

Osnovni recept

300 g moke stresite na delovno površino in sredi kupčka naredite jamico. Vanjo denite

  • 200 g koščkov hladnega masla,
  • 100 g drobno mletega sladkorja,
  • 1 jajce in
  • 1 ščepec soli.

Z velikim nožem vse skupaj sesekljajte od robov proti sredini.

Nato testo na hitro pregnetite z rokami, oblikujte kroglo, jo zavijte v folijo in testo za najmanj 30 minut postavite v hladilnik. Krhko testo lahko pripravite tudi že dan prej in ga čez noč shranite v hladilniku.

Ljubitelji oreščkov lahko del moke zamenjajo z mletimi oreščki. Testo zadostuje za tortno dno z visokim robom in premerom 26 cm ali pa za približno 40 piškotov.

Krhko testo za fine piškote

Pikantna različica

Za kiš ali pito namesto sladkorja testu vgnetite približno pol žličke soli. Jajce lahko nadomestite z vodo, mlekom ali kislo smetano. Sestavine stresite v skledo in testo zgnetite z rokami.

Brez glutena

Moko iz osnovnega recepta lahko v enaki količini nadomestite s krompirjevo moko ali pa kakšno drugo svetlo, brezglutensko moko. Brezglutensko testo mora biti sicer nekoliko mehkejše, zato dodajte še 1 žlico mletih trpotčevih semen, 1 rumenjak in nekoliko več masla.

Poskusite:

Slastni dvojni piškoti z marmelado

Za približno 30 kosov potrebujete:

  • 200 g zmehčanega masla
  • 150 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 ščepec sladkorja
  • 1 veliko jajce
  • 400 g moke
  • 4 žlice sladkorja v prahu
  • po približno 100 g ribezove in marelične marmelade

Priprava:

1. Zmešajte maslo, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Najprej dodajte jajce in nato še moko ter na hitro zgnetite testo. Za 60 minut ga postavite v hladilnik.

2. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Krhko testo tanko razvaljajte po pomokani delovni površini. Izrežite 60 okroglih piškotov. Pri polovici izrežite še manjše motive. Piškote porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih pecite 10 do 12 minut. Po peki naj se ohladi.

3. Piškote brez motiva premažite z marmelado, jih pokrijte z drugimi piškoti in jih potresite s sladkorjem v prahu.

Čas priprave: približno 55 minut + hlajenje 60 minut.
Na kos: približno 140 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 6 g, ogljikovi hidrati: 19 g.

Lisa - 50/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 50/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.