Pečemo sladko testo...

Za 20 kosov potrebujete:

  • 250 ml mleka
  • 20 g svežega kvasa
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • 100 g drobno mletega sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 500 g moke + moko za delovno površino
  • ščepec soli
  • 100 g masla
  • nastrgano lupinico ½ limone

Za nadev:

  • 100 g pasirane skute
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 1 žlico praška za vaniljev puding
  • 150 g mletega maka
  • 150 g slivove marmelade
  • 150 g marelične marmelade
  • 1 žlico zamrznjenega ribeza

Za drobljenec:

  • 20 g masla
  • 20 g drobno mletega sladkorja
  • 40 g moke

Priprava:

1 Zmešajte mleko, kvas in 1 žličko sladkorja ter vse skupaj 5 do 10 minut pustite vzhajati na toplem.

2 Moki primešajte preostali sladkor in vaniljev sladkor ter dodajte sol, rumenjak, limonino lupinico in pripravljeno kvašeno mešanico. Primešajte še ohlajeno stopljeno maslo in zamesite gladko testo. Pokrijte ga s kuhinjsko krpo in ga na toplem pustite vzhajati 30 minut.

3 Testo pregnetite in odvzemite tri četrtine. Na pomokani delovni površini ga razvaljajte v pravokotnik (28 x 35 cm). Položite ga na papir za peko v pekaču. Iz preostalega testa zvaljajte tanke trakove in iz njih naredite mrežo povrh testa.

4 Skuti primešajte sladkor in prašek za puding. Mrežo premažite s stepenim jajcem in v prostorčke razporedite pripravljene nadeve. Na sredino skutnega nadeva razporedite ribez.

5 Iz masla, sladkorja in moke naredite drobljenec in ga potresite po nadevih. Kolač približno 30 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Po peki naj se ohladi, nato pa ga zrežite na kose.

Liza - 18/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 18/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.