Vsaka žlica je blagodejna za telo in dušo.

Za 4 osebe potrebujete: 
  • 300 g rjave leče 
  • 2 srednje velika korenja 
  • 250 g gomoljne zelene
  • 2 stebli pora 
  • 100 g prekajene slanine (v kosu) 
  • 2 žlici nevtralnega olja 
  • približno 1 liter juhe 
  • 2–3 lovorjeve liste
  • 1–2 žlici belega vinskega kisa
  • sol, poper
Priprava:

1. Lečo stresite v skledo, prilijte toliko vode, da bo prekrita, in jo namočite čez noč.

2. Očistite korenje, zeleno in por. Korenje po dolgem prepolovite in ga zrežite na rezine ali manjše kose. Zeleno zrežite na kocke, por pa na tanke obročke.

3. Slanini odstranite kožo ter jo nato zrežite na kocke. V večji kozici segrejte olje in na njem med mešanjem popecite slanino. Lečo precedite, jo stresite k slanini in prilijte juho. Dodajte lovorjev list in juho pustite lahno vreti približno 40 minut. Po 25 minutah vrenja dodajte zelenjavo. Občasno premešajte in po potrebi prilijte še malo juhe.

4. Lečino juho krepko začinite s kisom, soljo in poprom. Po želji jo postrezite, okrašeno z lovorjevimi listi.

Čas priprave: 60 minut + namakanje 12 ur.
Na osebo: približno 510 kcal, beljakovine: 23 g, maščobe: 27 g, ogljikovi hidrati: 43 g.