Ne boste verjeli, kako je preprost recept za tako odličen domač ajvar

Sestavine

  • 10 kg rdeče paprike
  • 3 jajčevci
  • 5 dl olja
  • sol (po okusu)
  • 1 velika žlica sladkorja

Priprava

Papriko specite v pečici ter jo takoj, ko jo vzamete ven, dajte za nekaj minut v plastično vrečko, da se bo zmehčala (kar vam bo olajšalo lupljenje). Torej ko se ohladijo, vsako papriko posebej olupite in ji odstranite semena, nato pa vse skupaj zložite na cedilo ali na mrežasto kompaktno podlogo, da se čimbolj odcedijo (naj se tako odcejajo najmanj tri ure).

Prav tako v pečici specite narezane jajčevce in jih na isti način kot paprike olupite in odcedite, saj vsebujejo zelo veliko vode. Nato paprike in jajčece zmiksajte, dajte zmes v lonec in kuhajte na nizki temperaturi.

Med kuhanjem morate zmes ves čas mešati, postopno dolivajte olje, po 1 dl vsakih 20 minut. Mešati je treba zato, da olje ne pride na površino. Sol in sladkor dodajte na koncu oziroma v zadnjih minutah kuhanja. Medtem ko se ajvar kuha, pripravite kozarce. Čiste segrejte v pečici, ki ste jo nastavili na 50 stopinj, vanje pa dajte še topel ajvar.

Na vrh vsakega kozarca dajte malo olja in dobro zaprte. Vse kozarce lepo zložite in jih pokrijte z odejo ali kuhinjskimi cunjami. Tako pokrite pustite sati 24 ur, nato pa jih zložite na hladno in temno mesto.

Lisa - 40/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 40/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.