Preprosto jih zmešajte z maslom ali čokolado – in končano!

Hrustljavo, sladko in hitro zmešano: dno iz piškotnih drobtin, zmešano s tekočim medom ali čokolado, je osnova za skutne pite in torte z jogurtom, skuto ali sadjem. Večinoma gre za torte, ki ne potrebujejo peke.

Sestavine

Za hrustljavo dno na masleni osnovi so primerni skoraj vsi piškoti in prepečenec ali pa bebi piškoti, ki jim lahko poleg tega primešate še oreščke ali mandlje.

  • Amarettini poskrbijo za fino marcipanovo aromo in so sijajni za torte z jagodičjem.
  • Masleni keksi in prepečenec so zaradi nevtralnega okusa primerni za skoraj vse torte.
  • Za dno na čokoladni osnovi so poleg piškotov primerni tudi koruzni kosmiči, mleti oreščki, ekspandiran riž in pokovka ali pa v ponvi popraženi misliji.
Priprava

Piškote in druge sestavine za mešanje z maslom zdrobite na drobno, tiste za čokoladno dno pa grobo. Pri trših vrstah (na primer cantuccini) uporabite električni sekljalnik.

Približno 200 g drobtin zmešajte s 75 do 100 g stopljenega masla oziroma 100 do125 g stopljene čokolade ali kuverture. To zadostuje za tortni model premera 26 cm.

Hlajenje

Namastite model in dno obložite s papirjem za peko. Po dnu zatisnite piškotno ali čokoladno mešanico in jo pogladite z žlico. Model nato za približno 45 minut postavite v hladilnik. Povrh nato razporedite kremo in sadje. Torto nato za 2 do 3 ure postavite nazaj v hladilnik.

Trije namigi za popolno hrustljavo dno:

1. Drobljenje: Piškote, na primer amarettine, dajte v vrečko za zamrzovanje in jih zdrobite z valjarjem.

2. Povezovanje: Sijajna različica: masla ne stopite, temveč mehke koščke zmešajte z drobtinami.

3. Pod dnom: Da se bo tortno dno lepo ločilo od dna modla, tega obložite s papirjem za peko ali folijo.

Malinovo-skutna torta

Za 8 kosov potrebujete:

  • 100 g koruznih kosmičev
  • 50 g mandljevih lističev
  • 80 g bele kuverture
  • 6 listov želatine
  • 500 g skute
  • 250 g smetane
  • 3 žlice sladkorja
  • 200 g malin

Priprava:

Zdrobite koruzne kosmiče in mandljeve lističe ter jih primešajte stopljeni kuverturi. Maso zatisnite ob dno namaščenega modla (premera 26 cm) in ga za 45 minut postavite v hladilnik.

Želatino namočite, jo ožemite in stopite. Primešajte jo skuti. Smetani dodajte sladkor in jo čvrsto stepite. Primešajte jo skuti. Kremo porazdelite po čokoladnem dnu in torto za 2 uri postavite nazaj v hladilnik. Obložite z malinami.

Čas priprave: približno 20 minut + hlajenje 2 uri in 45 minut.
Na osebo: približno 260 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 21 g.

Kremne tortice

Za 8 kosov potrebujete:

  • 130 g maslenih piškotov
  • 30 g lešnikov
  • 75 g masla 
  • 2 jajci
  • sredico ½ vaniljevega stroka
  • 400 g svežega sira
  • 100 g maskarponeja
  • 125 g sladkorja
  • 1 žlico jedilnega škroba
  • 2 žlici soka in 1 žličko nastrgane lupinice bio limone 
  • 100 g majhnih jagod (rezine)
  • 2 beljaka 
  • sol

Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Zdrobite piškote in lešnike ter jim primešajte zmehčano maslo. Piškotno maso zatisnite med namaščene desertne obročke (premera 6 cm). Zmešajte sredico vaniljevega stroka, sir, maskarpone, 75 g sladkorja, škrob, jajci, limonov sok in lupinico. Porazdelite po piškotnem dnu in tortice pecite približno 30 minut.

Po koncu peke jih obložite z jagodami. Beljakom dodajte sol in preostal sladkor ter jih trdo stepite. Nabrizgajte po torticah in jih 1 minuto pecite pod žarom v pečici.

Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut.
Na kos: približno 425 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 28 g, ogljikovi hidrati: 34 g.

Penice s kosmiči

Za 8 kosov potrebujete:

  • 2 skodelici koruznih kosmičev
  • 1 skodelico belih penic
  • 2 žlici medu

Priprava:

Pečico segrejte na 150 stopinj (ventilatorsko na 130 stopinj). Penice zrežite na koščke. Previdno jih zmešajte s koruznimi kosmiči in medom.

Maso porazdelite po namaščenih vdolbinicah modela za mafine. Pecite jih približno 4 minute, da se penice stopijo. Slastno tudi kot tortno dno.

Čas priprave: približno 15 minut.
Na kos: približno 55 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 1 g, ogljikovi hidrati: 12 g.

Lisa - 21/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 21/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.