V njej se skriva rižota – lepo kremna, toda še jedra na ugriz

Za 4 osebe potrebujete

  • 100 g rdeče paprike
  • 100 g bučk
  • 180 g riža za rižoto
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 900 ml zelenjavne juhe
  • 3 žlice sesekljanih zelišč
  • 1 žličko nastrgane lupinice neškropljene limone
  • sol
  • poper
  • 12 pisanih mini paprik
  • 4 vejice timijana
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 6 mesnatih paradižnikov
  • 1 žlico trakov bazilike

Priprava

Očistite rdečo papriko in bučko ter zelenjavo zrežite na drobne kocke. V široki posodi na 1 žlici olja stekleno popražite riž. Posebej segrejte 550 ml juhe. Riž zalijte z malce vroče juhe in ga ob mešanju pustite lahno vreti nekaj minut. Temperaturo nato zmanjšajte in riž kuhajte 20 do 30 minut. Med kuhanjem stalno dolivajte vročo juho. Zadnjih 10 minut kuhanja mu dodajte kocke zelenjave, zelišča, limonovo lupinico, sol, poper in 1 žlico olja. Po kuhanju naj se ohladi.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Oplaknite mini paprike, vsaki odrežite pokrov in odstranite semenje. Paprike nato nadevajte z rižem. Pokrijte jih s pokrovom in jih postavite v model za narastke. Prilijte 100 ml juhe, paprike nakapajte z 2 žlicama olja in jih pecite približno 20 minut. Po 15 minutah peke dodajte timijanove vejice.

Paradižnikovo mezgo popražite na 1 žlici olja. Paradižnike zrežite na kocke in jih dodajte mezgi skupaj z 250 ml juhe. Prelijte k paprikam in omako kuhajte približno 25 minut. Nato jo še začinite in ji dodajte baziliko. Po koncu peke paprikam odstranite timijan in vse skupaj porazdelite po krožnikih.

Čas priprave: 1 ura in 50 minut.

Na osebo: približno 390 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 50 g.

Lisa - 21/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 21/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.