Račji file in rdeča pesa - zmagovita kombinacija okusov!

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 fileja račjih prsi s kožo in brez kosti
  • 1 čebulo
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 30 g žajbljevih lističev

Za njoke:

  • 450 g krompirja
  • 150 g moke
  • 150 g skute
  • 2 jajci
  • 2 žlički soli
  • 1 žlico kumine

Za dušeno rdečo peso:

  • 800 g kuhane olupljene rdeče pese
  • 50 ml kisa
  • 60 g krompirja
  • 80 g trsnega sladkorja
  • sol

Priprava:

1 Meso malce zarežite in ga lahno potolcite. Začinite ga s soljo in poprom ter obložite z lističi žajblja. Meso zvijte, nekajkrat zarežite v kožo in ga začinite s soljo. Povežite s sukancem in ga postavite v hladilnik.

2 V nepregorni ponvi segrejte olje in na njem zlato popecite zvitka. Med peko odstranjujte odvečno maščobo. Pečeno meso vzemite iz ponve in na maščobi stekleno popražite sesekljano čebulo. Nato v ponev znova dajte meso, prilijte malo vode in ponev za 10 minut postavite v pečico, segreto na 170 stopinj.

3 Olupite krompir in ga drobno nastrgajte. Dodajte moko, skuto, jajci, žličko soli in lahno popraženo kumino. Premešajte in dajte testo v vrečko za dresiranje (z luknjo premera 1,5 cm). V vrelo slano vodo iztisnite približno 5 cm dolge njoke. Vrejo naj 5 minut, nato jih vzemite iz vode in oplaknite pod hladno vodo. Pred serviranjem njoke malce popecite na račji maščobi.

4 Peso nastrgajte, ji dodajte drobno nastrgan krompir, sladkor in sol. Zavrite in med mešanjem pustite lahno vreti približno 10 minut. Nato dodajte kis in vse skupaj kuhajte še 5 minut.
5 Mesni zvitek zrežite na rezine, dodajte peso, popečene njoke in vse skupaj popražite z ocvrto čebulo.

Liza - 06/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 06/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.