Majhni, vendar je prav vse v njih: rozine, citronat, oranžat – in hrustavi mandlji

Za 60 kosov potrebujete:

Za testo:

  • 30 g kvasa 
  • 200 ml mleka
  • 500 g moke 
  • 100 g sladkorja
  • po 100 g citronata in oranžata
  • ¼ žličke soli
  • 100 g rozin 
  • 150 g zmehčanega masla
  • 100 g sesekljanih mandljev
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 žlico ruma
  • nastrgano lupinico ½ bio limone

In:

  • 75 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
Priprava:

1. Kvas stopite v mlačnem mleku. Zmešajte moko in sladkor in sredi kupčka naredite jamico. Vanjo denite kvašeno mešanico in ji primešajte malce moke z robov jamice. Skledo pokrijte in pustite vse skupaj približno 15 minut vzhajati na toplem.

2. Sesekljajte citronat, oranžat in rozine. Skupaj z zmehčanim maslom in preostalimi sestavinami za testo jih zgnetite z vzhajano mešanico. Testo naj nato vzhaja še 1 uro.

3. Testo pregnetite in ga razdelite na 3 dele. Vsakega na pomokani delovni površini razvaljajte v 1 cm debel pravokotnik. Tretjino testa po dolgem zapognite proti sredini in oblikujte božični kolač.

4. Zvitke položite na papir za peko. Stopite 30 g masla in z njim premažite pripravljeno testo. Nato ga pokrijte in ga pustite vzhajati še 45 minut. Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155 stopinj). Testo pecite približno 20 minut, pečene kolače pa zrežite na približno 4 cm široke kose. Stopite preostalo maslo in z njim premažite vroče kolače. Na koncu jih na debelo oprašite s sladkorjem v prahu.

Čas priprave: približno 1 ura in 50 minut + vzhajanje 2 uri.
Na kos: približno 90 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 13 g.