Sol in sladkor sta za marsikoga obvezni sestavini prehrane, saj ji oblikujeta okus. V nas sprožata občutke ugodja, a v prevelikih količinah telo obremenjujeta. Prekomeren vnos teh živil lahko privede do različnih težav, ki vplivajo na kakovost našega življenja, zato je Sparova zaveza o zmanjševanju sladkorja in soli v prehranskih izdelkih lastne trgovske znamke zelo dobrodošla.

Pozorno pri soli

Ste vedeli, da dnevni vnos soli ne bi smel presegati čajne žličke oziroma 5 gramov? Raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da Slovenke in Slovenci to mejo krepko presegamo, saj v povprečju zaužijemo 12 gramov soli dnevno. Pri tem igra veliko vlogo eno izmed osnovnih živil, kruh, zato so v Sparu z zmanjševanjem soli najprej začeli v svoji pekarni. Kupcem že ponujajo ječmenov hlebček in koprivno copato z bistveno manj soli, tovrstne izdelke pa bodo razvijali tudi v bodoče. V Sparovi pekarni so poleg vsebnosti soli posebno pozornost namenili tudi maščobam.

Ječmenov hlebček vsebuje kar za polovico manj soli kot običajen kruh (le 0,7 g v 100 g kruha).

Kulinarični namig - paradižnikova omaka z inčuni

Ste vedeli, da jedi, ki smo ji dodali inčune, ni treba dosoljevati? Okusno omako za špagete pripravimo tako, da na oljčnem olju prepražimo česen, dodamo inčune in jih premešamo, da razpadejo. Dodamo zrel paradižnik ali paradižnikovo kašo Natur Pur brez dodanega sladkorja, malo limoninega soka, narezane olive, baziliko in čili za ljubitelje bolj pikantnih jedi. Primešamo še nekaj žlic vode in pustimo, da se omaka pokuha in zgosti. Kuhane špagete stresemo v posodo z omako in na hitro premešamo. Na koncu posujemo svež peteršilj ali baziliko.


Prepoznavni okusi z manj sladkorja

V Sparu so se skupaj s prehranskimi strokovnjaki in dobavitelji zavzeto lotili sprememb receptur. Priljubljenim izdelkom so zmanjšali vsebnost sladkorja za kar do 30 odstotkov ter hkrati ohranili njihove prepoznavne okuse. Na Sparovih policah najdete tudi pestro izbiro izdelkov lastnih blagovnih znamk z manj ali brez dodanega sladkorja ter široko paleto izvrstnih nadomestkov za beli sladkor. Za slajenje jedi lahko uporabite med, javorjev, rižev ali agavin sirup, rjav trsni sladkor ali odličen kokosov sladkor. Za naravno slajenje dobite v Sparu tudi brezin sladkor (ksilitol) in izdelke iz stevie, nabor podobnih izdelkov pa še raste.

Vitalni smuti za dober začetek dneva

Sestavine za 2 osebi:

  • 150 g kivija
  • 100 g navadnega jogurta
  • 100 g marelic (lahko tudi manga ali drugega rumenega in oranžnega sadja)
  • 10 g jabolčnega soka
  • 100 g malin
  • malo javorjevega sirupa  

Olupljen kivi zmešamo v mešalniku do gladkega, mu dodamo malo vode in ga skozi gosto cedilo precedimo ter razdelimo v kozarčke. Prekrijemo ga s polovico jogurta, v katerega smo dodali limonin ali pomarančni sok. V mešalniku zmešamo marelice ter jabolčni sok in damo gladko zmes na kivi v kozarčkih. Nato dodamo še preostanek jogurta. Na koncu zmešamo še maline (ali jagode) in jih dodamo v kozarčke. Za uravnovešenje okusov in blago karamelno aromo dodamo malo javorjevega sirupa.

Začnimo danes!

Pestra in uravnotežena hrana je pomemben, a ne edini element zdravega življenjskega sloga. V okviru zaveze zdravemu so v Sparu stopili še korak dlje. Skupaj z osebno trenerko Tamaro Simovič so pripravili pester 30-dnevni program, ki obsega različne vaje, nasvete in majhne skrivnosti, ki lahko naredijo veliko razliko. Program s Tamaro lahko spremljate na Sparovih profilih Facebook in Instagram. Pridružite se nam in naredite nekaj dobrega za svoje počutje!

Več na www.spar.si