Lahko je rdeča, črna, rožnata ali pa mešana ... soli za novo začinjanje vaših najljubših jedi.

Spet so na pohodu eksotične soli, ki so več kot le začimba juh: črna havajska sol, rožnata himalajska ali pa bambusova sol. Žlahtne soli z drugih koncev sveta navdušujejo z nenavadno obliko, izrazito barvo, blago ali dimljeno aromo. Sijajni družabniki: začimbne soli iz lastne kuhinje. Poskusite!

Pekoče

Z grobo ali drobno soljo zmešajte stroke čilija, črna poprova zrna, barvito mešanico poprov ali čilijeve kosmiče. Primerno za pečeno meso in zelenjavo.

Blago

Za začinjanje sladic, peciva, rib, morskih sadežev ali zelenjave. Sol z vaniljevo sredico, posušenimi malinami, rožnatimi cvetovi ali cvetovi slezenovca, lupinico neškropljene pomaranče ali limete.

Mediteransko

Sol, izboljšana z baziliko, sivko, koščki oliv ali posušenimi jurčki.

Najbolj priljubljene aromatične soli

rdeča sol

Rdeča havajska sol: obarva jo vulkanska glinica alaea. Poda se k pečenemu mesu, ribam, zelenjavi in omakam.

črna sol

Črna havajska sol: obarva jo aktivno oglje. Idealna k zelenjavi, sadju, školjkam, pečenemu z žara.

rečna sol

Murrayeva rečna sol: drobni, občutljivi solni kosmiči. To avstralsko snov obarvajo minerali. Žlahtna k ribam in morskim sadežem.

piramidna sol

Piramidna sol: hrustljavi solni kristali, ki nastanejo v vreli morski vodi. Odlična sol za hladne jedi, na primer solate in sladice.

Sami pripravite aromatizirano sol

aromatična sol

Tako preprosto dobite zeliščno sol s čilijem: 100 g grobo zrnate soli dodajte 3 žlice svežih sesekljanih zelišč, 1–2 suha stroka ali pa na kocke zrezana sveža čilija ter vse skupaj premešajte. Najboljša je mešanica iz rožmarina, timijana, gladkega peteršilja in po želji še bazilike.

Rostbif v zeliščno-solnem plaščku

rostbif v solnem plaščkuZa 4 osebe potrebujete

  • 1 kg rostbifa
  • poper
  • 2 žlici olja
  • 4 vejice rožmarina
  • 1 šopek citronskega timijana
  • 4 beljake (zelo sveže)
  • 2 kg grobo mlete morske soli

Priprava

Rostbifu odrežite kite in maščobni sloj, ga otrite in natrite s poprom. Segrejte olje in na njem na vroči temperaturi meso z vseh strani skupaj pecite 7–8 minut. Počakajte, da se malce ohladi.

Pekač obložite s papirjem za peko. Pečico segrejte na 220 stopinj (ventilatorsko na 200 stopinj). Zelišča oplaknite in potrgajte iglice oziroma lističe.

Beljake lahno razžvrkljajte in jim z rokami primešajte zelišča in sol. Polovico soli razporedite po dnu pekača, in sicer nekoliko širše, kot je kos mesa. Nanjo nato položite meso ter ga prekrijte z drugo polovico mešanice soli. Meso mora biti popolnoma pokrito. Pecite ga približno 30 minut. Nato ga vzemite iz pečice in ga pustite počivati 10 minut. Solni ovoj ob straneh potolcite s težkim nožem, ga odstranite in meso prečno zrežite na rezine.

Čas priprave: 1 ura in 25 minut.

Na osebo približno 390 kcal, beljakovine: 55 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 0 g.

Preberite še:

Lisa - 36/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 36/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.