Rastejo na vrtu, travniku ali pa ob poteh: filigranski cvetovi marjetic, vijolic in spominčic niso le lepi, temveč so tudi aromatični, vsestranski in zdravi. Naj vas navdahne barvita ponudba!

Če bi radi gostom postregli s to pašo za oči in usta, bodite pozorni le na to, da boste uporabili neškropljene cvetove. Vzgojite jih na vrtu ali balkonu, jih natrgajte na travniku ali pa kupite takšne iz biološke pridelave.

Pomemben je pravi trenutek. Cvetove odtrgajte tik pred uporabo. Hitro namreč uvenejo in izgubijo svojo aromo.

Iz čisto 'običajnih' solat, predjedi in sladic nastane prava paša za oči, če jed okrasite s cvetovi. Če boste ostali pri eni barvni družini, bo jed videti elegantno, barvita mešanica pa poskrbi za poletno lahkotnost.

In še en namig: cvetove za koktajle položite v model za ledene kocke in jih zalijte z belim vinom ali roséjem. To bo poskrbelo za posebno noto poletnih napitkov.

cvetlice za pojest

Najboljši cvetovi za pojest

1 Marjetice imajo lahno oreškasto aromo in se podajo k predjedem, sladicam in juham.

2 Spominčice so zelo blagega okusa, zato so primerne za krašenje številnih jedi.

3 Kapucinka ima zaradi gorčičnih olj lahno poprasto ostro noto in se še posebej poda h kremnim jedem, juham, solatam in omakam.

4 Vonj vijolic rafinirano dopolni sladice, torte, kapkejke in tudi smetanove raguje.

5 Boraga - podobno kot zel so tudi cvetovi osvežilnega okusa in poskrbijo za piko na i v skutnih jedeh ali omakah. Navadno se uporabljajo za slane jedi.

zvitki s kozicamiZvitki s kozicami in cvetovi borage

Za 4 osebe potrebujete

  • 12 listov riževega papirja
  • 1 šopek drobnjaka
  • 150 g svežega sira
  • 1–2 žlici mleka
  • sol
  • poper
  • 36 kozic (v slanici, brez lupine)
  • približno 24 cvetov borage

Priprava

Riževe lističe položite med dve plasti papirnatih brisač in jih pustite stati približno 10 minut, da jih boste lahko lepo oblikovali.

Oplaknite drobnjak in ga polovico drobno sesekljajte. Primešajte mu še sveži sir in mleko ter vse skupaj začinite s soljo in poprom. Oplaknite kozice in jih dobro otrite.

Na vsak rižev list položite dva cvetova, tri kozice in malce svežega sira. Zapognite robove, list zvijte in ga okrasite z bilko drobnjaka.

Čas priprave: približno 40 minut.

Na osebo približno 280 kcal, beljakovine: 23 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 17 g.

Sladkor z aromo sivke

sladkor s sivko

Vonj po sivki lahko tudi čudovito konzervirate. V kozarček za vlaganje denite sladkor in sivko ter ga zaprite. V 1–2 tednih bo sladkor aromatiziran in bo odličen za sladkanje čaja ali lahkih sladic.

Lisa - 30/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 30/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.