Pica vedno uspe! Pobrskajte po hladilniku in pripravite zdravo različico priljubljene jedi.

Pica z rdečo peso

Sestavine:

Testo:

  • 150 g koruzne moke brez glutena
  • 500 g pripravljene zmesi za peko svetlega kruha brez glutena
  • 1 zavitek vinskega kamna (17 g)
  • 20 ml olivnega olja
  • 400 ml mlačne vode

Nadev:

  • 5 gomoljev rdeče pese
  • 400 g mocarele
  • 400 g piščančjih prsi brez kosti in kože
  • 130 g pora
  • 250 g jajčevca
  • 130 g zelene paprike
  • 6 strokov česna
  • sol
  • tribarvni grobo mleti poper
  • olivno olje
  • en ščepec kumine
  • 4 žlice temnega balzamičnega kisa
  • 2 vejice peteršilja
  • 1 čajna žlička mlete sladke paprike

Solata:

  • zelena solata 
  • balzamični kis 
  • sok limete
Priprava:

Testo:

V posodo stresemo pripravek za kruh brez glutena, koruzno moko in vinski kamen. Premešamo. Prelijemo z mešanico mlačne vode in olja. Z leseno žlico mešamo toliko časa, da se naredi testna gmota, ki odstopi od stranic posode (7 minut). Skledo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo testo počivati 45 minut.

Namaz iz rdeče pese:

Rdečo peso skuhamo v vodi z dodatkom soli. Kuhano peso olupimo, narežemo na manjše koščke in s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko zmes. Vročo ponev pokapamo z olivnim oljem, dodamo rdečo peso in pražimo 4 minute. Dodamo tri sesekljane stroke česna, kumino ter poper in sol po okusu. Ko česen zadiši, zalijemo z balzamičnim kisom, ki smo ga zmešali z 80 ml vode, in na hitro prevremo.

Piščančji trakci:

Piščančje prsi operemo pod hladno tekočo vodo in dobro osušimo. Narežemo na tanke rezance. Nato meso začinimo s sladko rdečo papriko, soljo, poprom in sesekljanim peteršiljem. Dobro premešamo.

Zelenjavna mešanica:

Zelenjavo (por, paprika, jajčevec) očistimo, operemo in narežemo na manjše koščke oz. por na tanke kolobarje. Zelenjavo stresemo na vročo ponev, pokapamo z olivnim oljem in pražimo 4 minute. Na koncu začinimo s soljo, poprom in česnom.

Testo brez glutena razdelimo na štiri dele. Kos testa položimo na peki papir in z dlanmi oblikujemo tanek krog z nekoliko debelejšim robom. Postopek ponovimo tudi pri preostalih kosih testa. Pripravljeno testo premažemo s kremo iz rdeče pese. Nato potrosimo s pripravljeno zelenjavo in mariniranim piščancem. Na koncu potresemo z natrganimi koščki mocarele. Pice postavimo v ogreto pečico na 190 °C za 22 minut.

Liste zelene solate narežemo na tanke rezance, operemo v hladni vodi in dobro odcedimo. Rezance solate začinimo z balzamičnim kisom, limetinim sokom in na rahlo premešamo. Pečeno pico razrežemo in potrosimo s pripravljeno solato.

Pica na hitro

Pica na hitro

Sestavine:
  • 170 g mešanice bele ter polnozrnate pšenične (ali pirine) moke
  • pol žličke vinskega kamna v prahu
  • jedilna žlica oljčnega olja
  • ščepec soli,
  • 150 ml vode
  • dva paradižnika (ali paradižnikova mezga)
  • origano
  • pol jajčevca
  • pol rdeče paprike
  • 3 sveži šampinjoni
  • 5 zelenih špargljev
Priprava:

Paradižnikoma odstranimo semena in kožo, zrežemo na manjše koščke, posolimo in nekaj časa kuhamo, da dobimo sveže pripravljeno paradižnikovo mezgo.

Testo zamesimo – uporabimo mešanico bele in polnozrnate pšenične moke, malo vinskega kamna v prahu, pol žličke soli, žlico olivnega olja ter toplo vodo. Razmerje preostalih sestavin je odvisno predvsem od moke. Ko testo vzhaja, pripravimo zelenjavo in gobe. Šparglje zmehčamo na pari, jajčevce, papriko in šampinjone pa kar sveže popečemo v ponvi z nekaj kapljicami oljčnega olja.

Testo razporedimo po pekaču, namažemo s paradižnikovo mezgo, posujemo s ščepcem origana in obložimo z zelenjavo ter spečemo.

Recepta sta prispevala Blaž – avtor bloga Blaž kuha, in Jasmina, avtorica bloga Hitro in zdravo

Lisa - 46/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 46/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.