Slovenija je kar dva meseca pekla v čast 150-letnici slovenske moke, ki jo v Žitovem mlinu v Mariboru dnevno meljejo že od daljnega leta 1864.

Žito in Lisa sta namreč spletla čudovito pletenico v čast slovenski kakovostni moki ter Slovence in Slovenke povabila k peki. Na naš naslov je prišlo več kot 150 odličnih receptov, domačih, eksotičnih, zdravih in klasično bogatih.

Najbolj smo bili veseli tistih pravih družinskih receptov iz že malce porumenelih domačih kuharskih zbirk, ki kar dišijo po starih dobrih časih, ko so nas mame in babice vsak dan čakale s popolnimi kosili od juhe do kolača.

In prav Žitove moke so odlične za zapisovanje najboljših kulinaričnih zgodb. Seveda pa smo bili veseli tudi čisto novih receptov, drznosti in preizkušanja drugačnega. Vedno in povsod pa je bila v središču moka, to čarobno živilo.

Recepti, ki šepetajo zgodbe

Lisini in Žitovi strokovnjaki so 12 najboljših receptov zbrali po naslednjih kriterijih:

  • 6 modernih receptov,
  • 6 klasičnih, starih receptov,
  • vzeli smo nekaj slanih in nekaj sladkih jedi,
  • pomembne so bile dobre zgodbe,
  • prepričali so nas na oko lepi izdelki,
  • uporaba izvirnih sestavin in zanimive kombinacije,
  • raznolikost uporabljenih Žitovih mok.
Novi recepti

Retro bučni njokiRetro bučni njoki

Sestavine: • 800 g buče hokaido • okoli 400 g štajerske ostre moke • 1 jajce • 1/2 žličke soli • 1/2 žličke muškatnega oreščka • beli poper • mak • bučna semena • bučno olje

Priprava: V večji skledi ali kar na delovni površini si pripravimo pribl. 300 g moke, v katero vmešamo muškatni orešček in beli poper. Kuhano ali pečeno, vročo in odcejeno bučo pretlačimo in jo dodamo moki in jajcu ter zamesimo mehko in voljno testo. Testo pokrijemo s krpo in ga približno 15 minut pustimo počivati.

Iz testa naredimo za palec debele dolge svaljke, ki jih z nožem razrežemo na želeno obliko njokov. Njoke v vreli slani vodi kuhamo 3 do 5 minut, odvisno od njihove velikosti. Kuhane njoke odcedimo, jih splahnemo z mrzlo vodo, da se ne nadaljuje proces kuhanja, saj so najboljši njoki tisti, ki so skuhani al dente.

Štajerska mokaKuhane njoke takoj postrežemo, še prej pa po njih posipamo pražena bučna semena in bučno olje. Bučna semena najprej prepražimo na suho, potem pa dodamo še malo bučnega olja, da se vse skupaj nekoliko pogreje. Ne preveč, drugače bo olje dobilo žarki okus. Na koncu dodamo še mak. Po želji je lahko mleti ali celi.

Recept je za 6 do 8 oseb, odvisno od jedcev. 800 g je približno težka ena srednje velika hokaido buča. 

Recept pripravila: Urška Fartelj

Pirine spirale na palčkiPirine spirale na palčki

Sestavine za približno 15 pirinih spiral: • 350 g pirine moke Žito • 70 g sladkorja v prahu • 170 g masla • 1 jajce • 1 vaniljev sladkor • 1/2 pecilnega praška • 1 dl mleka • 2 veliki žlici kakava • 2 veliki žlici mletih bučnih semen

Priprava: V skledo damo vse sestavine, razen kakava in mletih bučnih semen, ter jih zamesimo v krhko testo. Testo razdelimo na tri enake dele. V prvi del testa vgnetemo mleta bučna semena, v drugi del dodamo kakav, v preostalo testo pa ne dodajamo ničesar. Testo oblikujemo v kepe in pustimo v hladilniku počivati 1 uro.

Pirina mokaVse tri vrste testa, ki smo jih oblikovali v kepe, razvaljamo na 2 mm debelo v obliki pravokotnika. Dobimo tri pravokotnike, ki jih med seboj povežemo tako, da dobimo tribarvno testo. Z ostrim nožem (lahko uporabimo nož s cikcakastim rezilom) narežemo 1,5 cm široke in 30 cm dolge trakove ter jih zvijemo v obliki spirale.

Spirale nato prebodemo z leseno palčko in jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo jih približno 15 minut na 190 °C. Ohlajene spirale zavijemo v celofan in okrasimo s pentljo.

Recept pripravila: Tina Smodiš, Bratonci

Božična zvezdaBožična zvezda

Sestavine

Testo: • 500 g posebne bele moke Žito • 280 ml mleka • pol zavitka svežega kvasa • čajna žlička soli • cimet • 50 g sladkorja • 50 g stopljenega masla • rum po okusu • 2 rumenjaka

Nadev: • marmelada • grobo mleti lešniki • rum • cimet • čokolada Gorenjka

Priprava: Najprej zamesimo gladko testo, ki lepo odstopa od posode. Testo pustimo na toplem vzhajati približno pol ure. Potem ga razdelimo na štiri enake kose. En kos vzamemo in ga razvaljamo v krog (približno 30 cm premera).

Položimo ga na papir za peko in ga namažemo z marmelado ter prelijemo s stopljeno čokolado, rumom, cimetom in mletimi lešniki. Pazimo, da na zunanjem obodu pustimo pribl. 2 cm širok nenamazan obod. To ponovimo s preostalimi 3 kosi testa, ki jih polagamo na prvega, in jih mažemo z nadevom, le zadnjega pustimo nenamazanega.

Posebna bela mokaNa sredino zadnjega kosa naredimo odtis z večjim kozarcem in z njim označimo središče zvezde. Nato vzamemo nož in zarežemo do oboda kozarca, in sicer na četrtine (kot pri uri, črta na 3, 6, 9 in 12). Nato te kose še prepolovimo. Dobili smo 8 kosov. Zdaj pa še tega vsakega prepolovimo.

Zdaj imamo 16 enakih krakov, izberemo po dva kraka. Desnega dvakrat zasukamo v levo in levega dvakrat v desno ter stisnemo konce skupaj. Ponavljamo tako, da dobimo 8 krakov. Prižgemo pečico na 180 °C. Preden zvezdo položimo v pečico, jo še premažemo z rumenjakom. Zvezdo pečemo približno 20 minut. Najboljša je še vroča.

Recepte pripravila: Suzana Struna

Žito kruh marjeticaŽito kruh marjetica

Sestavine: • 1 kg posebne bele moke Žito • 3–4 dag kvasa • ½ l mleka • 1 jajce • sol • 2 dl kisle smetane

Priprava: Moko, kvas, mleko, jajce in sol zgnetite kot testo za kruh, lahko ročno na deski, lahko tudi z multipraktikom ali v kruhomatu. Testo pride precej trdo in elastično. Pustite eno uro, da enkrat vzhaja. Vzhajano testo razvaljajte v pravokotnik, približno 1 cm debelo, ter namažite s kislo smetano. Zavijte v rulado, nato narežite pribl. 2 cm debele rezine.

Segrejte malo olja in vanj z obeh strani pomakajte kolesca, lahko tudi pomažete s čopičem. Bistveno je, da je vmes mastno, da se potem koščki zlahka ločijo. Kolesca zlagajte pokonci v tortni model s premerom približno 28 cm. Najprej zlagajte po obodu, v sredino nato zrinite krajčke, da je na koncu videti kot rožica.

Pustite približno pol ure, da še enkrat vzhaja. Vmes segrejte pečico na 200 °C, pecite 10 minut, nato zmanjšajte na 180 °C in pecite še približno 40 minut.

Recepte pripravila: Suzana Domevščik, Čadovlje pri Golniku

Skutna torta z ajdovim testomSkutna torta z ajdovim testom

Sestavine

Za krhko testo potrebujemo: • 250 g ajdove moke Žito • 40 g sladkorja • 180 g masla • 1 rumenjak

Za nadev potrebujemo: • 500 g pasirane skute • 180 g kisle smetane • 180 g navadnega jogurta • 2 jajci • 30 g sladkorja • 1 naribana limonina lupinica • 2 zavitka vaniljevega sladkorja

Za premaz: marmelado po želji (Sara najraje doda malinovo, jagodno, marelično marmelado)

Priprava: Moko stresemo v posodo, dodamo razmehčano maslo, sladkor in 1 rumenjak. Zgnetemo z rokami, da dobimo kepo testa. Zavijemo jo v folijo in postavimo v hladilnik za toliko časa, dokler ne naredimo nadeva.

V večjo posodo zmešamo pasirano skuto, kislo smetano in navadni jogurt. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov in sladkorja stepemo sneg, rumenjake pa primešamo k mešanici skute, kisle smetane in jogurta. Dodamo še vaniljev sladkor in naribano limonino lupinico. Dobro premešamo. Na koncu vmešamo še sneg iz beljakov in sladkorja.

Okrogel pekač premažemo z maslom ali nanj položimo peki papir. Z rokami oblikujemo testo in ga prepikamo z zobotrebcem.

Na testo vlijemo skutni nadev. Postavimo v prej ogreto pečico (160 °C) in pečemo 50 do 60 minut. Počakamo, da se nekoliko ohladi na sobni temperaturi, nato pa jo postavimo v hladilnik. Ko je pita popolnoma hladna, jo premažemo z domačo marmelado.

Recepte pripravila: Sara Prajndl

CCarski mafiniarski mafini

Sestavine: • 2 skodelici pirine moke Žito • ½ skodelice rožičeve moke • ¼ skodelice sladkorja • pol pecilnega praška • 1 vaniljev sladkor • 1 skodelica kokosove moke • I žlička cimeta • ščepec soli • 1 jajce • 3 žlice masla • 1 skodelica mleka • 1 jabolko • pest rozin • 2 vrstici male (100 g) čokolade

Priprava: Suhe sestavine (pirino moko, rožičevo moko, sladkor, pecilni prašek, vaniljev sladkor, kokosovo moko, cimet, sol) dobro premešamo, nato še posebej mokre sestavine (jajce, maslo, mleko). Na koncu mokrim sestavinam dodamo suhe, k temu pa še rozine, naribano čokolado in jabolko. V pekač za mafine damo modelčke in maso napolnimo v modelčke. Pečemo 25 minut na 175 °C.

Recept pripravila: Mojca Rakovič, Hočko Pohorje

Stari recepti

Borovničevi žličnikiBorovničevi žličniki

Sestavine: • ½ kg posebne bele moke Žito, tip 400 • 3 žlice olja • 1 jajce, kvas v velikosti lešnika • toplo vodo (po občutku) • sol • borovnice • sladkor • vodo • drobtine • maslo.

Priprava: V gladko testo zmešamo moko, kvas, olje, jajce in toplo vodo. Pustimo, da vzhaja 20 minut, nato v slan krop polagamo velike žličnike (oblikujemo jih z veliko žlico) in jih kuhamo 40 minut. Ko jih vzamemo ven, jih zrežemo na majhne koščke.

Borovnice skuhamo v majhni količini vode (da zavrejo) in dodamo sladkor; vse skupaj prelijemo čez žličnike. Na maslu prepražimo drobtine in zabelimo žličnike. Borovničeve žličnike postrežemo kot glavno jed ali sladico.

Recept pripravila: Maja Kovačič, Gorjuše – Bohinjska Bistrica

Rožičeve kRožičeve kockeocke

Sestavine: • 2 jogurtova lončka mleka • 2 jogurtova lončka rožičeve moke • 2 jogurtova lončka sladkorja • 2 jogurtova lončka posebne bele moke Žito • 1 jogurtov lonček olja • 4 jajca • 2 zavitka pecilnega praška

Priprava: Vse sestavine zmešamo z ročnim mešalnikom in vlijemo v namaščen pekač. Pečemo na 190 °C, približno 25 minut. Ko je pecivo pečeno, ga lahko po želji prelijemo s čokoladnim oblivom (100 gramov temne čokolade skupaj z dvema žlicama olja stopimo v še vroči pečici).

Recept pripravila: Maja Kajbič, Spodnja Volčina

Krapci z nadevom iz suhih hruškKrapci z nadevom iz suhih hrušk

Sestavine:

Za krompirjevo testo: • 1/2 kg posebne bele moke Žito • 6 krompirjev • 2 jajci in sol po potrebi

Nadev iz suhih hrušk: • 40 dag suhih hrušk ali sliv • 2 žlici drobtin • sladkor in cimet po želji

Priprava: Najprej krompir operemo in olupimo ter ga skuhamo do mehkega. Odcedimo ga in pretlačimo. Pretlačenemu krompirju dodamo posebno belo moko Žito, jajci in sol ter ugnetemo gladko testo. To na pomokani deski zvaljamo in izrežemo kroge (lahko s pomočjo kozarca), velike približno 8 cm.

Za nadev narežemo čez noč namočeno suho sadje in mu dodamo drobtine ter sladkor in cimet. Na sredino vsakega kroga damo žličko nadeva in kroge prepognemo ter robove stisnemo s prsti ali z vilicami.

Krapce kuhamo v osoljenem kropu ter jih kuhamo, dokler ne pridejo na površje. Nazadnje jih zabelimo z na maslu prepraženimi drobtinami. Po želji jih še posujemo s cimetom.

Recept pripravila: Tanja Zupan

JogurtinaJogurtina

Sestavine:

Biskvit: • 150 g masla ali margarine • 250 g sladkorja • 250 g štajerske ostre moke Žito • 250 g jogurta (navadni ali sadni) • 4 jajca

Krema: • 500 g jogurta ali domače skute • 4 rumenjake • 40 g škrobne moke • 100 g sladkorja

Priprava: Beljake stepemo v sneg. Umešamo maslo s sladkorjem, dodamo jogurt in rumenjake, na koncu dodamo še moko. Lahko dodamo tudi pecilni prašek, če želimo. Počasi s kuhalnico vmešamo še beljake. Pečemo v namaščenem in pomokanem modelu za šarkelj 30 do 40 minut na 180 °C (jaz spodnji del obložim s peki papirjem, da se pecivo ne prime).

Za kremo zmešajte malo jogurta s škrobno moko in rumenjaki, preostali jogurt s sladkorjem damo v posodo na ogenj in vanj zamešamo mešanico z rumenjaki. Kuhamo, da se zgosti. Prelijemo po biskvitu. Jogurtina je čudovito rahla in puhasta in že sama po sebi tako okusna, da kreme niti ne potrebuje, jaz jo delam samo, če mi ostajajo rumenjaki.

Recept pripravila: Ana Božič, Krško

KoruznKoruzna pogača babice Dorikea pogača babice Dorike

Sestavine: • 3 jajca • 4 dl koruzne moke • 2 dl sladkorja (lahko tudi rjavega) • 1 žlico vaniljevega sladkorja • 2 dl mleka • 1 pecilni prašek • 2 dl olja (1 dl lahko nadomestimo s kokosovo maščobo) • 2 dl štajerske moke • ščepec soli • mleti orehi, mak, mandeljni, kokos ...

Priprava: Jajca penasto stepemo, ob stepanju počasi dodajamo sladkor in vaniljev sladkor. Ko se sladkor poveže z jajci, začnemo dodajati koruzno moko, mleko, maščobo, belo moko, pecilni prašek in sol.

Lepo povezano testo vlijemo (1/2 mase) v namaščen pekač, potresen s koruzno moko, velikosti približno 22 x 30 cm (ne manjši). Ko je dno prekrito z maso, po vsej površini potresemo mlete orehe, mandlje ali mak in prekrijemo s preostankom mase.

Koruzna mokaPečemo v predhodno ogreti pečici (170 °C) na nivoju nižje od srednje višine, in sicer približno 20 minut oz. dokler pogača ne dobi rahlega rjavkastega tona. Namesto pogače lahko spečemo tudi majhne kolačke, kjer se lahko poigramo in potresemo mak in orehe v dveh plasteh. Po vrhu bi lahko prelili tudi s čokoladno glazuro.

Recept pripravila: Vanja Rotar, Ljubljana

Orehove kocke naše mameOrehove kocke naše mame

Sestavine:

Testo: • 300 g štajerske ostre moke Žito • 50 g sladkorja v prahu • 200 g masla • 2 žlici smetane  (katerekoli) • ščepec soli

Nadev: • 300 g mletih orehov • 300 g sladkorja • 2 žlici ruma • 1,5 dl vrelega mleka • 1 žlica medu

Priprava: Za nadev zmešamo vse suhe sestavine, rum in med ter jih prelijemo z vrelim mlekom. Iz sestavin za testo umesimo gladko testo, ki ga damo v hladilnik za eno uro. Testo damo na dva dela, en del razvaljamo v pekač, namažemo z nadevom in pokrijemo z drugim delom. Pečemo 15 do 20 minut na 200 °C.

Recept pripravil: Stojan Žibert, Selce nad Blanco

Gabi in PolonaVse recepte sta spekli in preizkusili za vas Gabi iz Sladko Slastno Slano in Polona iz PolaBekeraj. Obema damama se Lisa in Žito iz srca zahvaljujeta. Dobrote je fotografiral Primož Predalič.