Ko ne vemo točno kaj in kako bi nekaj postavili, hitro pride do klasičnih napak. Vzemite si nekaj časa in dobro premislite kam boste postavili posamezne elemente, ter katere barve boste mešali med seboj.

Preveč formalno opremljen prostor

Nič ni narobe, če vam je pri srcu tak način dekoriranja stanovanja. Pazite le, da se bodo ljudje v prostoru počutili udobno in dobrodošlo. Nič hudega, če kakšna blazina ni poravnana z robom kavča ali če na mizi leži revija ali časopis, ki ste ga brali zjutraj.

Pozabili ste na predsobo

predsoba

Predsoba ali hodnik takoj za vhodnimi vrati vam ponuja odlično priložnost, da obiskovalcu pokažete, kdo ste in kakšno je vaše stanovanje. Ni nujno, da je spektakularno opremljeno, morda samo ogledalo, ki bo razsvetlilo in optično povečalo prostor, ali slika in omarica, ki bosta dodali barvo in življenje. Nekaj malega je vedno boljše kot nič.

Zastarani kosi

omare in TV

Ni treba, da stanovanje opremite z najnovejšo in bleščečo opremo, a kose, ki jih imate že, odkar pomnite, raje zamenjajte z novimi. Nov kos opreme, pa naj bo še tako majhen, bo v vaše stanovanje vdihnil novo energijo in poskrbel za sodobnejši videz.

Strah pred barvo

dnevna soba

Večina ljudi ima rada barve, a se jih boji uporabiti. Če niste prepričani, kako se boste počutili ob modri ali rdeči steni, najprej pobarvajte manjšo površino. Opazujte jo ves dan, saj se zjutraj barva zdi drugačna kot zvečer, ko so prižgane luči. Če se boste po tednu dni ob njej še vedno dobro počutili, potem kar pogumno, sicer steno raje prebarvajte nazaj na belo ali pa izberite svetlejši odtenek barve.

'Leteča' preproga

preproga

Preproga, ki 'lebdi' sredi prostora, je pogosta napaka, ki jo delamo pri opremljanju stanovanja. Preproga mora biti vedno povezana s pohištvom in je osrednja točka, okoli katere se postavi sedežna garnitura ali posamezni fotelj oz. stol. Preden se torej odločite za nakup preproge, dobro premerite površino, ki jo imate na voljo.

Električni kabli

kabli

Električni kabli, ki se vijejo ob steni ali kavču, lahko pokvarijo videz celotnega prostora. Pripnite jih na zadnjo stran pohištva ali (če pohištvo ni preveč dragoceno) napravite luknjo v hrbtišču omare in vse kable skrijete v njeno notranjost.

Popolno ujemanje

roza soba

Prostor, ki je videti kot slika v katalogu, je napaka! Tako dekoriran prostor ima namen prodajati pohištvo in vam dati zamisel o tem, kar bi vi lahko imeli doma. Posnemanje je seveda dovoljeno, pazite le, da vas prostor ne bo videti kot razstavni salon, ampak kot prostor, v katerem ljudje dejansko živijo.

Previsoko obešena stenska dekoracija

stenska dekoracija

Če vas boli v vratu, kadar opazujete umetnine na steni, potem so obešene previsoko! V višini oči bo ravno prav. Tudi največji kosi morajo biti na steno pritrjeni tako, da se njihov zgornji rob ujema z zgornjim robom vratnega okvirja.

Lisa - 5/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 5/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.