Ste naveličani svoje stare kuhinje ali ste se ravno preselili v novo stanovanje, ki je sicer enkratno, a kuhinja ni ravno po vašem okusu? In vaša denarnica je tudi brez nakupa novih kuhinjskih omaric že dovolj tanka?! S temi enostavnimi in denarnici prijaznimi triki boste zagotovo osvežili kuhinjo in vanjo vnesli nekaj nove energije.

1. Prebarvajte stene

Če nikakor ne najdete časa, da bi se lotili prenove omaric, enostavno prebarvajte stene. Premislite, kakšen učinek želite doseči v kuhinji. Se vam zdi pretemna in bi jo radi nekoliko posvetlili ali morda le dodali nekaj barve?

2. Preoblecite hladilnik

Je prav bel in neestetski hladilnik tisti, ki kvari sicer kar solidno podobo vaše kuhinje? Preoblecite ga s samolepilnimi nalepkami ali nanj s pisanimi magneti pritrdite najlepša likovna dela svojih najmlajših družinskih članov. Morda se ne bo povsem zlil s kuhinjskimi omaricami, a dolgočasen in pust vseeno ne bo več!

3. Prebarvajte omarice

Če vam barva omaric nikakor ne ustreza, jih enostavno prebarvajte. Izogibajte se temnim barvam, raje si omislite pastelne barve v odtenkih citrusov. Te v kuhinji delujejo zelo sveže in lahkotno.

Če ste ljubitelj barv, si lahko omislite tudi večbarvno kuhinjo. Poigrajte se z različnimi odtenki in prebarvajte vsak predal v različno barvo. A tudi tu pazite, da se barvnih kombinacij ne boste prehitro naveličali.

4. Zamenjajte ročaje na omaricah

Najhitrejši in cenovno ugoden način, da vaše stare omarice zasijejo v povsem novi luči. Izbirajte med različnimi barvami in oblikami, a izogibajte se ročajev, ki se jih boste hitro naveličali. Ročaji v obliki vilic, nožev ali cvetlic so sicer zelo prikupni, a obstaja velika verjetnost, da se jih boste kmalu naveličali.

5. Zamenjajte samo vrata kuhinjskih omaric ali jih celo odstranite

Lesena vratca omaric zamenjajte s steklenimi in kuhinja bo takoj delovala bolj sveže in lahkotno. Izberite matirano steklo, če se vam zdi, da notranjost vaših kuhinjskih omaric ni ravno primerna za javno razkazovanje. Če pa vaše omarice niso prenatrpane in v njih vlada red, lahko vrata omaric enostavno odstranite. Dobili boste prostorne police, na katerih lahko razkazujete čudovite skodelice ali sklede za solato.

6. Zamenjajte zidno keramiko pod omaricami

Zidna površina pod omaricami je po navadi zelo majhna. In ravno zato zamenjava keramike ne bo opustošila vašega proračuna, zahteva le nekoliko spretnosti in časa. Izberite ploščice, ki bodo lahke za čiščenje, in si s tem prihranite nevšečnosti, ki bi jih morda imeli pri čiščenju kuhinje po veliki družinski večerji.

7. Zamenjajte stare kuhinjske pripomočke

Znebite se starega črnega avtomata za kavo ali zarjavelega toasterja in si omislite bolj pisane in moderne izvedbe kuhinjskih pripomočkov. Rdeč avtomat za kavo, rumene skodelice in pisana skleda za sadje. Vaša kuhinja bo v trenutku postala bolj moderna in zabavna.

8. Zamenjajte kuhinjske svetilke

Svetloba v vsakem prostoru je zelo pomembna in pravilna izbira in postavitev svetil lahko popolnoma spremeni prostor. Če svetijo preslabo, si omislite močnejše, če vam ni všeč zastarela oblika, si enostavno omislite bol moderno ali pisano stropno svetilko.

Če je svetloba na kuhinjskem pultu preslaba, si pod omarice lahko namestite samolepilne svetlobne trakove, ki bodo dodatno osvetlili delovno površino. Poleg tega so lahko prijetna ambientalna svetloba za celoten prostor.

9. Zamenjajte zavese

Če imate v kuhinji okna, lahko z izbiro novih zaves ali rolojev popolnoma spremenitevidez prostora. A bodite pozorni na prostor nad pomivalnim koritom. Izberite tip zaves, ki jih morebitno škropljenje vode ne bo uničilo.

10. Omislite si preprogo

Domiselno nameščena preproga v kuhinji ima lahko več funkcij. Poskrbi za udobje, ko ustvarjate v kuhinji, doda nekaj barve in življenja, prekrije morebitno 'neposrečene' kuhinjske ploščice in vpije tiste majhne kapljice vode, ki vedno pošpricajo tla, se tam posušijo in poskrbijo za neprijetne madeže na tleh.

11. Dodajte rastline

Nekaj zelenega na vaših kuhinjskih ali celo okenskih policah bo takoj poskrbelo za svežino prostora. Če niste navdušeni nad dekorativnimi lončnicami, si enostavno omislite sveže začimbe, ki jih posadite v pisane lončke. Poleg bolj 'živega' videza vaše kuhinje bo v njej tudi zelo pristno in prijetno dišalo po sveži baziliki, origanu ali drugih vaših najljubših začimbah.

Lisa - 4/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 4/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.