Dejstvo je, da so le redki posamezniki tako zagnani, da po prihodu iz službe opravljajo še popoldansko izmeno – čiščenje doma.

In tako je seveda prav. A vseeno smo malo pobrskali, kaj svetovni blogerji, ki se imajo za strokovnjake za urejanje in čiščenje stanovanja, svetujejo vsem, ki želijo imeti bolj urejen dom. Majhni nasveti, malo časa, a velika sprememba.

1. Sezujte čevlje

Pri večini ljudi, ki pazijo na red in čistočo, čevlji ostanejo pred vhodnimi vrati. Posebno tisti z majhnimi otroki, ki ves čas hodijo noter in ven, po vrtu, igrišču in mivki, pravijo, da samo strog red glede sezuvanja čevljev lahko reši vaš dom pred stalno umazanijo. Predlog: na vhoda vrata obesite zanimiv znak z napisom, da čevlji niso dovoljeni.

2. Pospravite posteljo

Strokovnjaki sicer pravijo, da pospravljanje postelje ni najbolj zdrava navada, saj je topla postelja pravi raj za bakterije, a zagovorniki urejenosti trdijo drugače. Pospravljena postelja popolnoma spremeni prostor, saj takoj deluje veliko bolj urejen. Zelo pomembno je, da otroke že od majhnega naučite, da že zjutraj posteljejo posteljo.

3. Obrišite kabino po vsakem prhanju

Ena od stvari, ki so v stanovanju zelo hitro videti zanemarjene, so kabine za prhanje. Pospravljavci pravijo, da morate vse člane družine naučiti, da jo obrišejo z gobo takoj, ko se nehajo prhati. Vsak bo za to potreboval le 20 sekund, a če bi nekaj časa čakali, da se vse skupaj zapaca, bi gospodinja prho lahko drgnila tudi debelo uro.

4. Obrišite kuhinjski pult

Zelo pametno je, da vsak dan temeljito obrišete kuhinjski pult. Za vas imamo odličen domači recept za čistilo: navaden beli kis, voda in nekaj kapljic mandljevega olja – vaš pult bo sijal kot nov in vse bo videti super počiščeno.

5. Vedno očistite umivalnik

K urejenosti stanovanja veliko pripomore tudi čist umivalnik. Najbolje, da imate krpe in čistila v bližini, da bo lahko vsak takoj počistil za seboj. In spet je zelo pomembno, da se otroci te male rutine naučijo že zelo zgodaj.

6. Kuhinja je vedno čista

Ljudje z vedno čistimi stanovanji niti v najhujših sanjah ne gredo v posteljo z umazano posodo v koritu ali nepospravljeno kuhinjo. Večina jih čisti kar med kuhanjem, medtem ko čakajo, da se nekaj skuha, pospravljajo druge stvari. Vsi pa se strinjamo, da ni hujšega kot zjutraj priti v kuhinjo, polno umazane posode.

7. Preverite prah pred spanjem

Ena od ameriških blogerk, Mary Beth Cooper, pravi, da vsak večer pred spanjem v nekaj minutah preveri in obriše prah po stanovanju. Hiter pohod po hiši ji vzame dobrih pet minut, a prav zaradi tega nikoli nimajo težav s prašnim pohištvom.

8. Pred spanjem vsi sodelujejo pri pospravljanju

Morda ni slaba navada, a mi si ne znamo predstavljati, da bi kaj takega delovalo v naših družinah. No, blogerka Fabbri pravi, da si vsi člani njene družine pred spanjem vzamejo vsaj pet minut za pospravljanje, obesijo obleke, pospravijo igrače ter čevlje. Zagotovo več ljudi hitreje naredi red v hiši.

9. Odpirajte vrata in okna

Vsak dan prezračite in spustite v hišo čist zrak, pa naj bo toplo ali mrzlo. Svež zrak bo vaše stanovanje takoj naredil bolj sveže in zračno.

10. In zapirajte vrata

Zelo preprost način za urejen dom je tudi, da pred radovedneži zaprete pravilna vrata – različnih shramb, delovnih in ja, seveda, otroških sob. Če boste imeli pospravljeno dnevno sobo, kuhinjo, stranišče in kopalnico, ste že zmagali.

11. Obleke niso nametane

V običajnih družinah so konec tedna že skoraj vse obleke nametane čez stole in zofe v spalnicah in otroških sobah. No, 'vestni pospravljavci' pa obleke obešajo in zlagajo sproti, tako imajo manj dela s pospravljanjem in likanjem.

Lisa - 31/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 31/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.