Predstavljajte si, da prejmete telefonski klic. Znanci bi se radi oglasili na obisk, svojemu stanovanju pa se že nekaj dni niste posvetili! Brez panike, že danes se pripravite na tak scenarij in stanovanje opremite tako, da ga boste tudi z lahkoto pospravili v manj kot 15 minutah.

Ste se kdaj vprašali, kako za vraga sosedi uspe živeti pestro družabno življenje, hkrati pa ima vedno, ko se povabite na obisk (ne glede na dan v tednu), čudovito pospravljeno stanovanje? Ta soseda je zagotovo zelo organizirana, vsak dan v svojem domu postori kakšno hišno opravilo, da se ji nikoli ne nakopičijo.

A bodimo pošteni, tako organiziranih modernih gospodinj, ki mimogrede hodijo v službo, vsak dan skuhajo zdravo kosilo, se posvečajo otrokom, vmes pa najdejo tudi kakšno urico za sprehod ali tek v naravi, ni ravno veliko.

Zato vam raje ponujamo nekaj zvijač, ki vam bodo pomagale, da bo vaš dom vsaj navidezno pospravljen, ko se bodo obiski najavili nenapovedano. Ob tem pa vam vseeno polagamo na srce, da svoj dom – tudi če je malce razmetan – redno čistite.

1. korak: Od šoka do hitrostnega pospravljanja

Skrivalnice – v predal, omaro ali kar v posebno sobo

Bolj kot čiščenju se boste v trenutku, ko boste izvedeli, da v vaš dom prihajajo gosti, posvetili igri skrivalnic v prostoru, kjer boste goste sprejeli. V tej igri je pomembno, da dosežete: kako v najkrajšem možnem času skriti vse, kar navidezno deluje neurejeno. To so navadno stvari, ki se valjajo na odlagalnih poličkah, pultu, klubski mizici ...

V ta namen imejte vedno na voljo prazen predal, polico v omari ali pa kar manjšo omarico, če že nimate možnosti takšni 'krami' nameniti prostora v garderobni sobi, shrambi ali utilitiju. Tako mesto naj bo vaš izhod v sili, da na hitro skrijete vse stvari, ko jih nimate časa razporejati po stanovanju. A naj vas opomnimo, da je treba skrivališče po odhodu obiskovalcev ponovno izprazniti.

Trendovska rešitev za vsak dan

Ker vsega pač ne morete skriti po omarah in predalih, obstaja tudi trendovska rešitev – okrasne škatle na policah, skrinje ali starinski kovčki na tleh, velikanski cekarji v osamljenih kotih. Slej ko prej boste ugotovili, da so takšna skrivališča pravzaprav lahko vaš največji zaveznik v vsakdanjem življenju. Ne le da prostoru dajejo stilski pečat, ampak omogočajo tudi lično shranjevanje stvari, ki bi razstavljene na policah in omarah dajale občutek nereda. Da ne govorimo o prahu, ki bi se vsakodnevno nabiral na njih.

Tudi kuhinja ima skrivne kotičke

Težje je na hitro vzpostaviti red v kuhinji, kjer boste gostom pripravili kaj za pod zob in postregli pijačo. Če je umazana posoda v koritu in če nimate pomivalnega stroja, v katero bi umazano posodo lahko na hitro skrili, imejte v omari večjo posodo za pranje solate. Vanjo lahko zložite umazano posodo in jo umaknete pred pogledi obiskovalcev.

V kritičnih trenutkih lahko ponve in lonce skrijete tudi v pečico, le po odhodu obiskovalcev ne smete pozabiti nanje. Če pa imate zares veliko posode, jo delček lahko pustite tudi v umivalniku, navsezadnje tukaj živite in nihče od vas ne more pričakovati, da boste imeli ob vsakodnevnem kuhanju popolno pospravljeno kuhinjo.

2. korak: Obvezno osnovno čiščenje

Kaj če za sesanje ni časa?

Ko ste pospravili najvidnejšo navlako, je čas za hitro čiščenje. Če res nimate časa posesati stanovanja, vzemite v roke metlo ali pa mokro krpo in odstranite tiste najvidnejše smeti po kotih. Ko enkrat dobro poznate svoj dom, boste vedeli, kje natančno so kotički, kjer se prah najraje zadržuje v kepah – to velja predvsem za vse, ki imajo doma dolgodlake hišne ljubljenčke. Ne pozabite še na hitro pobrisati prahu. V tem primeru vam bo v pomoč, če na policah nikoli ne boste imeli preveč navlake, tako boste s cunjo delo opravili hitro in temeljito.

Stranišče naj bo vedno čisto

Ker obiskovalci navadno uporabijo stranišče, nikar ne pozabite na čistočo sanitarij. Ker verjetno ne boste imeli časa temeljito očistiti stranišča, vsaj dobro obrišite straniščno školjko z dezinfekcijskimi robčki – tudi pod robom. S krpo in čistilom za steklo obrišite še ogledalo, poskrbite pa tudi, da bosta umivalnik in pipa čista.

Da boste vedno pripravljeni, imejte v omari spravljena osnovna čistila in nekaj krp. Da bo kopalnica zares videti urejena, vanjo postavite še dišavo, obvezno pa poleg umivalnika obesite čisto brisačo za roke.

Joj, umazana okna!

Če imate umazana okna, zunaj pa sije sonce, jih prekrijte z zavesami. Prostor bo v hipu videti bolj urejen tudi zato, ker direktna svetloba ne bo delovala kot reflektor, ki razkrije najmanjše podrobnosti oz. pomanjkljivosti v vašem domu.

Če imate namesto zaves žaluzije, jih obrnite tako, da bo zgornji del, na katerem se prah tako rad nabira, obrnjen navzven, spodnji del pa bo viden v prostoru.

3. korak: Vzdušje v zadnjih sekundah

Ustvarite omamen vonj

Drži, da si ljudje dober prvi vtis ustvarimo z očmi, se pa morate zavedati, da na prijetno počutje obiskovalcev lahko vpliva tudi vonj v vašem stanovanju. Zato prižgite dišečo svečko, izparilnik ali dišečo palčko, lahko uporabite tudi sprej za prostor ali električne dišave.

Pomemben je učinek, saj bodo dišave v vaš dom v hipu vnesle svežino!

Posvetite se podrobnostim

Čeprav se sliši nemogoče, lahko v zadnjih sekundah naredite ogromno za to, da bo prostor deloval še bolj prijetno. Na jedilno mizo poveznite praznični prt, poravnajte stole v jedilnici, blazine na kavču uredite v smiselno stilsko celoto. Stvari, ki bodo ostale na vidnih mestih, poravnajte tako, da bodo videti urejeno. Če imate v kotu cvetlico v lepem lončku ali vazi, jo postavite na sredino mize ali kamorkoli na vidno mesto.

Zaprite (ali celo zaklenite) vrata preostalih sob

Ne pozabite pa še na potencialne nevarnosti. Sobam, za katere ne želite, da bi obiskovalci vstopali vanje, zaprite vrata ali jih celo zaklenite. Tako se gosti tudi v primeru iskanja stranišča ne bodo pomotoma zatekli v razmetano sobo. In vaš ugled bo rešen!