Pospravljanje kuhinje je verjetno eno od bolj zoprnih domačih opravil.

A z dobro organizacijo lahko postane bolj prijetno. Če ste se ravno vselili v novo stanovanje, lastno ali najeto, ali pa hočete le spraviti svojo kuhinjo v red, je tu nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo, vsaj upamo, prišli prav.

Začnite s tistim, kar imate. Saj vemo, najraje bi kar zamenjali kuhinjo, kupili novo in vse začeli od začetka. A žal tega ne morete storiti in zadovoljiti se morate s tistim, kar imate. Hladilnik, umivalnik, štedilnik, nič od tega ne bo šlo stran. Le očistiti jih bo treba, in to tako temeljito, da bodo na koncu kot novi.

1 Ustvarite postojanke

Mogoče se sliši hecno, a kuhinjo je dobro imeti organizirano tako, da vedno na istem mestu na primer pripravljate slaščice, saj imate tam tudi vse potrebno za to.

2 Organizacija po uporabnosti

Naj bo kuhinja organizirana tako, da imate prostor za čistila, za shranjevanje, za posode, za servis.

Vse naj ima svoje mesto, da veste, kje je, in ne iščete brezglavo po kuhinji. Tiste stvari, ki jih le redko uporabljate, pač shranite bolj zadaj v predalu ali na polici, v ospredju pa naj bo tisto, kar uporabljate pogosto. Tako boste prihranili veliko časa.

3 Razstava v kuhinji

Kuhinjski pult je lahko tudi t. i. razstavni pult, saj nanj lepo zložite tiste stvari, ki se vam zdijo dekorativne in so hkrati tudi uporabne.

S tem mislimo na začimbe, ki jih vedno sama shranim v lične posodice, ki so hkrati tudi okras. No, seveda morate paziti, da teh okraskov ni preveč na pultu, kar se hitro rado zgodi.

4 Vedno pospravite za seboj

Eno od osnovnih pravil v kuhinji je, da je treba takoj pospravljati za seboj. Tako že med kuhanjem poskrbite, da bo vse, kar ste že uporabili in česar ne potrebujete več, bodisi že oprano in zloženo nazaj na svoje mesto ali pa pač že v pomivalnem stroju. Sicer pa je ponavadi tako, da ima vsaka gospodinja svoj sistem in se le stežka znajde, če ji ga kdo poruši.

To velja tudi za predale, ki bi morali biti urejeni po neki logiki, ki pa jo velikokrat težko najdete v kuhinjah. Vseeno pa posvetite nekaj časa tudi temu opravilu, pa čeprav vemo, da je zelo zoprno. Ko bo enkrat kuhinja urejena, boste ugotovili, da manj časa prebijete v njej in da je kosilo hitreje skuhano.

Moje Stanovanje - NOVEMBER 2015

Članek je objavljen v reviji
Moje Stanovanje - NOVEMBER 2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.