Urejanje majhnega stanovanja je dovolj velik izziv tudi brez uvajanja celega spektra barv.

Poleg tega je treba iskati ravnovesje med dolgočasnim in preveč živahnim interierjem. Dobro vemo, da bela barva odpira prostor, a včasih si prav želimo prekršiti pravila in narediti nekaj pogumnega v svojem bivanjskem prostoru. Živahne in vedre barve lahko vidimo na modnih revijah, letos pa so tudi prava uspešnica na področju urejanja interierja.

Ni nujno, da nas majhna kvadratura omejuje – prav nasprotno! Ko gre za barve in pogumne dizajnerske odločive, v majhnih prostorih lažje eksperimentiramo in iščemo rešitve, ki si jih sicer ne bi upali uporabiti v velikih prostorih. Prav majhni prostori nam omogočajo, da se res sprostimo in pustimo domišljiji prosto pot, tako da nastanejo posebne in unikatne ureditve. V nadaljevanju vam predstavljamo nasvete, kako svoj prostor brez strahu popestriti z živahnimi barvami.

1 Poigrajte se z vzorci za stenske barve

Ko ste sklenili, da boste dom oplemenitili z živahnimi barvami, nabavite vzorce barv oziroma tako imenovane testerje, preden sprejmete odločitev o določeni barvi. V trgovinah lahko dobite posode s samo 0,25 l barve, kar je kot nalašč za preizkušanje barvnih odtenkov v različnih delih majhnega stanovanja. Barva, ki jo izberete, vsekakor mora biti med vam ljubimi barvami, saj jo boste vsak dan gledali na zidovih. S pomočjo tega koraka se boste izognili nepotrebnim napakam. Vedite, da bo barva na barvni karti vedno videti malce nežnejša kot takrat, ko z njo prebarvate štiri stene. Priporočljivo je, da barvo najprej nanesete na večji kos papirja in ga postavite k steni, ki jo nameravate prebarvati, da bi videli, kakšna bo.

7 preprostih pravil za urejanje majhnega stanovanja s pomočjo živih barv

2 Skušajte se izogniti trendom

Čeprav je odločitev o tem, katero živahno barvo bi vključili v ureditev stanovanje stvar osebnega okusa, se vseeno skušajte upreti trendom in izberite barvo, ki ustreza siceršnjemu slogu vašega doma. Žive barve bodo vsekakor vpadljive - če boste izbrali takšno, ki ni v skladu z vašim okusom, bi se je lahko zelo hitro naveličali. Namesto tega raje razmislite o vzdušju, ki ga hočete ustvariti v prostoru. Izberite barve, ki so v skladu s trenutno ureditvijo vašega stanovanja.

3 Barvo obravnavajte na podoben način kot nakit

Ko dom začnete okraševati z živimi barvami, se boste težko ustavili, saj bo skušnjava prevelika. Pazite, da vas ne zanese. Čeprav velja prepričanje, da bela barva daje občutek večjega prostora, se včasih zna zgoditi, da prostor deluje dologočasno. Odlična odločitev je, da izberete temnejše odtenke živih barv, ki bodo popestrili vaše zidove. Izpostavite le nekaj delov določene stene (morda del okrog okenskega okvirja, police ...), kar bo delovalo podobno kot nakit na ljudeh – pritegnilo bo pozornost na privlačne dele stanovanja.

4 Eksperimentirajte z dekoracijo, ne z barvami za zidove

Če mislite, da je barvanje zidov prevelik zalogaj, stanovanje lahko popestrite s pomočjo dekorativnih predmetov, pohištva in umetnin, odločite pa se lahko tudi za sobne rastline. Tako se bo videz vašega prostora menjaval in razvijal, vi pa boste samo dodajali ali odvzemali predmete, kar vam ne bo vzelo veliko časa, dela in energije. Ni nujno, da prostor skušate popestriti z velikimi in vpadljivimi kosi pohištva, včasih je dovolj, če dodate pisano pregrinjalo ali okrasno blazino, pa bo vtis povse drugačen. Bodite pozorni tudi na večje kose pohištva – če gre za kose, ki so izrezbarjeni ali polni dekorativnih detajlov, bi morale biti barve, ki jih izberete za dekoracijo, bolj umirjene. Če pa je vaše stanovanje opremljeno s preprostim in modernim pohištvom, se lahko brez težav malce poigrate z izrazitejšimi barvami. Kar zadeva umetnine, se te morajo ujemati z ostalo ureditvijo stanovanja. Z njihovo pomočjo lahko tudi ustvarite čudovit kontrast v prostoru.

7 preprostih pravil za urejanje majhnega stanovanja s pomočjo živih barv

5 Ne pretiravajte z oranžno, rumeno in rdečo barvo

Čeprav se spodbuja uporaba živih barv v majhnih stanovanjih, bodite previdni, ko gre za rdečo, oranžno in rumeno barvo, saj so lahko celo preveč intenzivne. Še posebej rumena lahko odtegne pozornost z zanimivih podrobnosti, kot je odličen dizajn pohištva ali kakšna druga značilnost. Če želite vključiti eno od naštetih barv v svoj prostor, se raje odločite za njihove pastelne različice. Prav tako je koristno izogibati se preveč bleščečim detajlom in izbrati bolj subtilne teksture.

6 Rešitev se skriva v uravnoteženosti

Uravnoteženost z živimi barvami v bivalnem prostoru lahko dosežete tako, da svojo izbrano izrazno barvo kombinirate s komplementarno barvo v bolj umirjenem odtenku in preostali del prostora zapolnite z nevtralnimi barvami. Preveč različnih živih barv se ne ujame najbolje in ustvarja nemirno vzdušje v prostoru.

7 preprostih pravil za urejanje majhnega stanovanja s pomočjo živih barv

7 Sledite svojim instinktom

Ko gre za barve, gre za osebno izbiro, zato uživajte v procesu raziskovanja in eksperimentiranja, pozabite na ustaljene okvirje urejanja stanovanja. Najslabše, kar se lahko zgodi, je to, da vam končni rezultat ne bo všeč in boste morali znova prebarvati stanovanje. Tvegajte! Začnite z majhnimi podrobnostmi in se postopoma opogumite za večje barvne izzive, ko začutite, da je pravi čas za nove barve v vašem domu.