Vsi radi malce odvrnemo pogled od umazanije in prahu. Komu se pa vendar ljubi vse dni ubadati z nečistočo. A žal se prav dolgo ne moremo slepiti, da lahko uidemo vsem umazanim pastem.

1. "Kuhinjsko korito se očisti, medtem ko umivam posodo!"

Ne, to že ni čisto res. Ko drgnete lonce in krožnike, se bakterije in umazanija nabirajo na steni korita. Žal morate tudi korito prav posebej poškropiti in zdrgniti. Uporabite čistilo, ki odstranjuje nesnago in površino korita rahlo polira ter ustvari tanek zaščitni sloj, da voda lažje odteče in se s tem zmanjša nalaganje vodnega kamna.

2. "Sesalnika mi ni treba očistiti, dokler ni vrečka ali filter poln."

Tako si lahko mislite, a sesalnik je pametno očistiti, ko je vrečka napolnjena do treh četrtin, saj drugače sesalnik ne bo delal s tako močjo kot po navadi.

3. "Kad naj se lepo posuši sama od sebe!"

Kamen, ostanki šampona in umazanija se nabirajo tudi na kabini in kadi za prhanje. Ta umazanija je včasih zelo trdovratna in jo težko odstranimo. Priporočamo vam, da kad zdrgnete vsake tri do štiri tedne, tako boste kos vsem bakterijam in umazaniji.

4. "S čevlji pa res ne prinesem v hišo veliko umazanije."

V resnici sta uporaba predpražnika in sezuvanje čevljev pri vratih najpametnejši stvari, s katerima boste takoj močno zmanjšali umazanijo v stanovanju. Bonus: manj čiščenja.

5. "Za obleke, ki se perejo na roke, lahko uporabim kar navaden prašek."

Nikar istega praška ne uporabljajte za obleke, ki potrebujejo nežnejši dotik. Premočan prašek lahko dobesedno razžre volno ali svilo, zato obvezno uporabite bolj nežne praške.

6. "Če enkrat na teden zamenjam posteljnino, je to več kot preveč."

Kako naj to povemo damsko – medtem ko spite se zelo potite. Vaše telo ne oddaja le pota, ampak tudi olje (da o laseh sploh ne govorimo), tako da ... Razmislite, ali je enkrat na teden dovolj. Preveč umazanije lahko močno poslabša alergije.

7. "Kis je čudovit – naraven in vse očisti!"

No, malce počasneje – kis je super, a lahko hitro uniči kakšno stvar, saj je močan in razjeda. Včasih namesto kisa poskusite limono ali sodo bikarbono.

soda bikarbona, čiščenje

Vašo kopalnico bo učinkovito očistila soda bikarbona. Zmešajte žlico sode z nekaj vode, zmes nanesite na gobico in očistite. Za bolj trdovratno umazanijo, za vodni kamen in plesen pa lahko naredite mešanico sode bikarbone in kisa za vlaganje.

Mešajte ena proti ena, mešanico vlijte v posodico z razpršilom in razpršite po kadi, kabini za prhanje, umivalniku, stranišču. Pustite delovati vsaj eno uro, nato obrišite.

Preberite še: Miti o domačih čistilih

8. "Eh, saj džinsa mi ni treba prati, samo v zamrzovalnik ga dam."

Zamrzovalnik je zdaj novi trend modnih navdušencev. A v resnici ne gre tako preprosto, kavbojke je treba sem ter tja tudi oprati. Ljudje se veliko potimo, oddajamo olja in obleke se seveda umažejo.