Večina ljudi ima rada čisto in pospravljeno stanovanje, manj priljubljeno pa je pospravljanje oziroma čiščenje. Dilema, za katero obstaja tudi rešitev.

Pospravljati je treba tako, da z minimalnim naporom ustvarite maksimalni učinek. Za to niti ne boste potrebovali posebno agresivnih čistilnih sredstev. Veliko pomembnejša sta solidna osnovna oprema in sistem pospravljanja. Preizkusite naše namige in učinkovito pospravite dom.

1 Vedno vse pri roki

Kupite si robusten predpasnik z žepom. Vanj pospravite staro zobno ščetko, krpe in vrečko za smeti. Preostale pripomočke pospravite v vedro in ga prenašajte s seboj od prostora do prostora.

2 Od zgoraj navzdol

V vsaki sobi začnite pri vratih in se premikajte v smeri urinega kazalca ter vedno čistite od zgoraj navzdol. Tla so na vrsti šele na koncu drugega kroga.

3 Najprej počistite površine

Brisanje vaz in skodelic? Zapravljali boste čas. Vse najprej postavite na tla, in sicer v bližino, kjer so predmeti stali. Po brisanju prahu jih boste spet hitro postavili nazaj.

4 Le nujno

Na primer komoda: obrišite prašno horizontalno površino, čistega prednjega dela pa ne. Pri rednem tedenskem čiščenju je dovolj, da pri ploščicah in oknih očistite le umazane dele.

5 Mikrovlakna

Krpice z mikrovlakni so res sijajne, ne smejo pa biti preveč mokre, ker bodo sicer izgubile svojo moč. Vedno jih perite ločeno in ne uporabljajte mehčala.

6 V dvoje

Če je le možno, pospravljajte v dvoje. Hitreje gre, pa še bolj zabavno je. Lahko se dogovorite s prijateljico, da en teden pospravljata pri vas, naslednji teden pa pri njej.

7 Pet minut vmes

Da se ne bo nabralo preveč stvari za pospravljanje, vsak dan investirajte 5 minut za čistočo. Obrišite denimo kljuke vrat in vam jih ne bo treba med rednim tedenskim čiščenjem.

8 Pravočasno odnehajte

Verjetno dobro veste, koliko časa potrebujete za čiščenje. Določite si časovni limit in načrtujte tudi nagrado zase. Moto: najprej pospravim stanovanje, potem pa si bom privoščila ...

Čiščenje je lahko tako zabavno ...

čiščenja, pospravljanje

62 sekund

Toliko znaša aktualen svetovni rekord za preoblačenje posteljnine (Guinnessova knjiga rekordov).

75 kcal porabi 60 kg težka ženska, če 30 minut sesa, pri brisanju in čiščenju pa celo 90 kcal.

6,2 mg

V povprečnem slovenskem gospodinjstvu se vsak dan na kvadratnem metru nabere približno 6 miligramov prahu. In: v samo enem gramu prahu se lahko podi do 10.000 pršic!

Četrtina

Večina nesreč se zgodi doma. Nič čudnega, če plezamo na mize ali stole med obešanjem zaves. Radi tudi stopamo na robove kadi, pokrove straniščnih školjk ...

Lisa - 11/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 11/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.