Ko ste pri opremljanju stanovanja omejeni s proračunom, vas lahko rešijo barve. Prepleskajte steno ali dve, dodajte še nekaj barvnih dodatkov in vaš dom bo preprosto in z malo truda dobil čudovito podobo.

Pomembno je, kako doživljate posamezno barvo

Ker barvnih preizkusov v stanovanju ne morete izvajati, se – preden zavihtite čopiče in valjčke – podajte v salon s pohištvom, kjer boste našli postavitve sob v različnih barvah. Ko boste obdani z določeno barvo, si jo v mislih preslikajte v svoj dom in se posvetite svojim občutkom. Vas določena barva pomirja ali vam dviguje srčni utrip? Se v mislih ob neki barvi počutite dobro ali slabo?

Barve imajo moč, ki je nikakor ne smete podcenjevati. Da je izbira pravih barv za stanovanje zares pomembna, saj bo močno zaznamovala vaše počutje, ko boste doma, lahko ugotovite šele, ko ste v prostoru obdani z določeno barvo. Do spoznanja, katera je prava za vas in vaše dobro počutje, naj vas vodijo naši napotki.

Svetloba v prostoru vpliva na intenzivnost doživljanja barv!

Upoštevajte tudi druge dejavnike, ki vplivajo na intenzivnost barvnega doživljanja – eden pomembnejših je osvetljenost prostora. Intenzivnost barve na steni, ki jo osvetli sonce ali pa je vedno osvetljena le z umetno svetlobo, se razlikuje, in to dejstvo morate upoštevati, ko izbirate barvni odtenek. Izkoristite to prednost in z živahnimi barvami osvetlite kotičke v stanovanju, ki so temačni ali pa po krivem zapostavljeni.

Določite priljubljene barve

Za skupne prostore svojega doma izberite barve, ki jim bodo naklonjeni vsi člani družine. A preden se boste lotili sestavljanja barvnih kombinacij, spoznajte osnovne značilnosti barv, ki jih povzemamo s spletne strani www.jub.si:

 • Rumena barva predstavlja kreativnost ter izžareva vedrost in svetlost, zaradi česar rumene barve povezujemo z mladostjo, igrivostjo in radovednostjo.
 • Zelena je barva potrpežljivosti. Predstavlja naravo, srečo, varnost ter ravnotežje. Izbrani zeleni odtenki nas lahko hkrati umirjajo ali poživljajo.
 • Modra izžareva modrost in razvoj. Povezuje nebo in vodo ter nas vodi v razmišljanje, svobodo in globino. Poznamo jo tudi v vlogi avtoritete, čistoče ter zaščite.
 • Oranžna pomaga spodbujati ustvarjalnost ter hkrati odseva udobje, okus, aktivnost, komunikacijo ter navdih.
 • Vijoličasta je barva inteligence in čustev. Izraža občutek razkošja, prestiža, ženskosti ter hkrati nežnosti.
 • Rdeča barva deluje strastna, drzna ter hkrati nevarna. Pomeni energijo, vitalnost, hitrost, dinamičnost.
 • Rožnata deluje barva zabave, igrivosti, pozitivizma, nežnosti in ženskosti.
 • Zlata in srebrna izražata hlad in dragocenost ter posledično predstavljata prestiž.

Pred odločitvijo o izbiri barve, odgovorite na vprašanja:

 • Kakšen je namen prostora, ki ga bomo prebarvali?
 • Kdo uporablja prostor?
 • Kakšna je naravna svetloba v prostoru?
 • Kako bo prostor opremljen?
 • Katere barve so prisotne v sosednjih prostorih?
 • Katere občutke in čustva naj prostor sporoča?

Ujemajoča se barvna shema v posameznem prostoru

Ko boste dokončno vedeli, kateri barvni trojček bo v vašem domu ustvarjal harmonijo, najprej določite, katera barva bo obarvala stene v prostoru.

Ni nujno, da so pobarvane vse stene v sobi. Včasih je za odličen učinek dovolj tudi ena barvna stena, pri živahnih barvah pa je lahko dovolj tudi le poudarek – obroba okrog vrat in oken ali stikal za svetila.

Z drugo barvo naj bodo obarvani tekstilni dodatki: blazine, odeje, prti, zavese ali preproge. Tretja barva pa naj bo rezervirana za okrasne predmete, kot so vaze, okvirji za slike, kipci, lonci za rože.

Da bodo vse tri barve enakomerno razporejene v prostoru, vam svetujemo, da se vsaka pojavi v prostoru na vsaj treh različnih mestih. Tako boste dosegli harmonijo in hkrati nobena barva ne bo moteča.

Harmonično delovanje barvnega trojčka

Ko na podlagi želja in občutkov določite najljubše osnovne barve, jih začnite kombinirati. Da boste dosegli harmonijo, vam svetujemo kombinacijo treh barv, v pomoč pa naj vam bo barvni krog.

Po barvni teoriji si lahko izberete analogne barve – to so tri zaporedne barve v barvnem krogu, ki ustvarjajo harmonijo. Tisti bolj drzni, se lahko poigrate in med analognimi barvami eno vmesno izpustite. Če se odločite za kombinacijo komplementarnih barv – to so barve, ki si v barvnem krogu ležijo nasproti –, pa vam svetujemo, da namesto ene komplementarne barve izberete dva odtenka, ki sta tej barvi sosednja. Tako boste dobili zanimivo kombinacijo treh barv.

Če si težko predstavljate, kako določene barve sodijo skupaj, se poigrajte z njimi v trgovini z metrskim blagom. Postavljajte jih v različne kombinacije in takoj se vam bo porodila kakšna nova ideja, kako jih umestiti v prostor.

V galeriji si oglejte nasvete za barvanje posameznih prostorov.

Pripravila: Metka Pravst

Lisa - 31/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 31/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.