S črtami lahko prostor dobi dramatičen videz. Lahko je videti smešen, izviren, drzen, poseben, simpatičen, modern, pa tudi klasičen, eleganten in nežen.

Kako jih postaviti - horizontalno ali vertikalno?

Pomembno je, da vemo, kaj želimo doseči s črtami. Lahko so nam v veliko pomoč, kadar želimo spremeniti vtis v majhnem ali velikem prostoru.

Vertikalne črte so bolj tradicionalen način uporabe črt pri dekoriranju doma. Prostoru dodajo višino in z navpičnimi črtami bodo stropi delovali višje, kot v resnici so. Če uporabite enostavne barvne sheme v svetlih odtenkih (bela-bež ali mat in svetlečo varianto iste barve), bo prostor deloval zelo lahkotno in klasično elegantno. Z dodajanjem močnejših barv videz postaja vse bolj dramatičen.

dekor, črte

Horizontalne črte v prostoru delujejo drznejše in bolj moderno. Z njimi bodo prostori postali daljši in širši. Navadno delujejo bolj igrivo in sveže, pogosto pa se uporabljajo v močnejših tonih ali celo kontrastnih barvah. Prostoru lahko dodajo precejšno mero sproščenosti ali humorja.

Dekoriranje prostorov s črtami je lahko zelo učinkovito, a je treba poznati nekaj osnovnih pravil:

Izogibajte se močnim kontrastom

Črte so že kot vzorec močan element pri dekoraciji prostora, zato se izogibajte močnim barvnim kontrastom. Izbirajte barve iz istih barvnih skupin. Če boste kombinirali na primer oranžno in vijoličasto ali rdečo in zeleno, bo najverjetneje vzorec deloval agresivno in moteče, kar pa verjetno ni vaš namen.

Upoštevajte velikost prostora

dekor, črte

V večjih prostorih uporabite širše črte, v manjših ožje, sicer se učinek črt lahko kaj hitro izgubi. Zelo tanke črte v velikem prostoru bodo videti zgolj kot tekstura, preširoke črte v malem prostoru pa bodo delovale vsiljivo in bodo izgubile učinek vzorca.

Združujte črte z drugimi vzorci

Da bi se izognili preveč strogemu in uradnemu videzu prostora, kombinirajte črte z rožami ali pikami. A pazljivo! Izberite majhne površine (na primer okrasne blazine ali vaze in kozarce) in vse različne vzorce, ki jih boste uporabili, odenite v isto barvo.

Osredotočite se na dodatke

dekor, črte

Kadar niste čisto prepričani, ali si zares želite 'črtastega' stanovanja, poskusite z dodatki! Črte si lahko omislite prav povsod! Na okrasnih blazinah, odejah in namiznih prtih, na vazah in kozarcih, na stenskih okvirjih, zavesah, preprogah in drobnih gospodinjskih pripomočkih. Manjši je dodatek, bolj drzne kombinacije barv si lahko privoščite, saj bo zaradi svoje majhnosti prostor poživil in ne bo moteč.

Lisa - 12/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 12/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.