Kis, (vinski, jabolčni, ...) je že od nekdaj veliki 'pomagač' ozaveščenih gospodinj. Z njim si lahko pomagamo marsikje drugje kot pa samo v kuhinji, ni drag, predvsem pa ne onesnažuje!

Mehčalec

Če želite razmastiti, ter razkužiti zelo uamzano perilo, v stroj namesto mehčalca dodajte dve mali šalici kisa. Obleke bodo še vedno dišale po prašku, ostali bodo mehki, kis pa istočasno pomaga vašemu stroju v boju proti vodnemu kamnu.

Pri barvastemu perilu, bo mala skodelica kisa zagotovila, da bodo barve vaših oblek obstojnejše.

Proti moljem

Enostavna in odlična rešitev proti moljem je ta, da krpico namočite v kis in nato le nežno greste čez plašče ali tapete.

Slab zrak

V posodico nalijte 0,5 dl kisa, ter pustite da počasi hlapi, opazili boste da neprijetne vonjave po cigaretih ali zatohlosti izginejo. Prav tako pomaga če ste v sobi pravkar lakirali ali barvali.

Očisti 'vrelčke'

Se je v vašem vrelcu za vodo nabralo veliko vodnega kamna? Dodajte 2/3 kisa, 1/3 vode, ter malo soli, zavrite, ter pustite 12 ur. Na koncu dobro sperite.

Hišni ljubljenčki

Če se je vašemu ljubljenčku na preprogi dogodila 'mala nezgoda', jo pobrišite s krpo namočeno v kis. Vonj in madež bosta popolnoma izginila.

Proti bolham: s kisom si lahko pomagate tudi v boju proti bolham, in sicer tako, da v šampon vašega ljubljenčka umešate nekaj kisa, ki bo poskrbel da bodo mali zajedalci izginili.

Čiščenje računalnika

Za čiščenje vašega računalnika lahko prav tako uporabite kis. Poleg tega, da je enako učinkovit kot ostala alkoholna sredstva. Poleg tega, ima tudi antistatične lasnosti, ki bodo poskrbeli da se bo v in na njem nabiralo manj praha kot sicer.

Posode za shranjevanje hrane

Če se želite znebiti vonja različne hrane, ki ga plastične posode za shranjevanje  prevzamejo, jih operite s kisom, ter dobro sperite z vodo.

Tuš

Tuš kabino samo obrišite s krpo ali gobico namočeno v kis, ter sperite z vodo.

Odženite mravlje

Na mesta kjer ste opazili mravlje našpricajte nekaj kisa.

Pečica

Pečico segrejte na približno 35'C, ter jo nato očistite z gobico namočeno v kis. Vaša pečica bo razmaščena, dezinfecirana, ter brez vonja po kemičnih čistilcih in razmaščevalcih.

Mikrovalovna pečica: V mikrovalovni pečici za nekaj minut zavrite skodelico s polovico vode in polovico kisa. Nato s krpo samo obrišite stene mikrovalovne pečice, ki bodo lepo razmaščene, ter dezinficirane, pečica pa se bo končno znebila neprijetnih vonjav.

Hladilnik

Hladilnik obrišite z gobico namočeno v kis, to ga bo razmastilo in razkužilo.

Proti vodnemu kamnu

Kis je največji sovražnik vodnemu kamnu, ki ga z lahkoto razstopi, naj bo to na posodi, umivalnikih, pipah, vodni kamen dobro namočite s kisom, počakajte da učinkuje nekaj ur, ter ga nato z lahko obrišite stran.

Proti zažganinam

Če imate na kakšnih posodah ali mikrovalovni pečici kakšne zažgane ostanke, jih polijte s kisom, ter pustite delovati vsaj 1 uro. Kis bo zažganino z lahkoto razžrl, nato pa ga le obrišete stran.

Pomivalni stroj

Nekajkrat na leto, še posebej po dolgi neuporabi pomivalnega stroja je priporočljivo da ga zaženete praznega, prej pa vanj vlijete 1 liter kisa. To bo stroj očistilo vodnega kamna.

Lesene površine

Odličen način za čiščenje lesenih površin (lakiranih), tako omaric, kot tudi parketa, je kombinacija mlačne vode, ter kisa (1 dl kisa, na 1l vode). Ker ima antistatične lastnosti, se bo na teh površinah nabiralo manj prahu.

Kisa pa nikar ne uporabljajte za čiščenje marmorja, ter drugih občutljivih površin.

O.M