Prav nič nenavadnega ni, da je dom Stephena in Flo Bayley v Londonu pravi oblikovalski presežek. Oba sta namreč oblikovalca in sta med opremljanjem svojega doma dala vse od sebe.

Njuna hiša je na jugu Londona. Ko sta jo prvič videla, sta se Stephen in Flo vanjo zaljubila in jo s prav tako ljubeznijo začela obnavljati in opremljati. V vsakem kotičku je del njiju, in to se čuti. To čutijo vsi, ki pridejo v njun dom, saj se tam prav vsakdo dobro počuti.

"Želela sva si, da bi se najini gostje pri naju počutili kot doma," pravi Flo, ki sedi za veliko mizo v jedilnici. "Želiva, da je vsem udobno in da se vedno radi vračajo k nama oziroma se odzovejo na najino povabilo," nadaljuje in dodaja, da velikokrat pri njiju organizirajo večerje, zabave, tako notri kot tudi na vrtu.

Jedilnice so nemalokrat dokaj dolgočasne, v tej hiši pa ni tako. Velika lesena miza na sredini, ob obeh stenah pa police. Na eni steni so na njih razstavljeni kozarci, karafi, skodelice, ob drugi steni pa se bohotijo krožniki, vinske steklenice, tudi kakšen nož se najde. Zakonca namreč menita, da mora imeti vsak kos, ki je v njunem domu, svoj pomen, namen ali pa vsaj neko zgodbo. Predvsem pa sta zagovornika tega, da imata doma le tisto, kar jima nekaj pomeni. Se pravi, da je vse, kar vidimo na policah, zanju nekaj posebnega. V kuhinji nimata veliko stvari, saj pravita, da je premajhna.

"Oba rada kuhava in nemalokrat se šaliva, da sva kupila preveliko hišo, ko pa se največ zadržujeva v kuhinji, ki pa je relativno majhna v primerjavi s preostalimi prostori v hiši," se smeje Stephen. No, vseeno pa je kuhinja izjemno funkcionalna, v njej se vedno dogaja.

Zanimivo je, da imata na koncu vrtu nekakšno majhno garsonjero, v kateri je ogromno knjig. "Flo zelo rada bere in na teden dostikrat prebere po tri knjige," pravi Stephen, ki se s svojo soprogo ni nikoli prepiral glede stila opremljanja doma. Seveda se prav v vsem ne strinjata, a na splošno imata zelo podoben okus. "Nikoli ne uporabljam izraza dober okus. Jaz imam namreč svoj okus in se lahko prepiram z nekom ter mu vsiljujem tisto, kar je všeč meni, in ga prepričujem, da bi bil bolj srečen, če bi izbral moj stil," ugotavlja Stephen.

Flo in Stephen sta se spoznala, ko sta še oba delala za podjetje Terence Conran, pozneje pa sta skupaj kupila to hišo. Bilo je pred 30 leti. "Bila je ogromna in nič kaj poceni," se danes oba smejita, a bila jima je zelo všeč. In v njej sta vzgojila svoja dva otroka, Bruna, ki ima danes 27 let, in Coco, ki je stara 25 let.

"Luksuz so preproste stvari, ki jih naredimo lepe," pravi Flo. "Ni treba, da je nekaj nesramno drago, da bi bilo tudi estetsko. Ljudje me dostikrat sprašujejo, kako nama je uspelo hišo tako dobro opremiti. Vanjo sva pač dala veliko sebe. In veliko malenkosti, ki so se spojile v celoto. O tem bom verjetno pisala v svoji naslednji knjigi," pravi ponosna lastnica hiše.

Moje Stanovanje - SEPTEMBER 2015

Članek je objavljen v reviji
Moje Stanovanje - SEPTEMBER 2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.